cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Κυ 12.05 2024

Αντιδράσεις κομμάτων για την αστυνομοκρατία στο Ηράκλειο

Ανακοινώσεις καταδίκης για την αστυνομοκρατία και την αστυνομική καταστολή των τελευταίων ημερών στο Ηράκλειο, εξέδωσαν κόμματα της Αριστεράς…

Αντιδράσεις κομμάτων για την αστυνομοκρατία στο Ηράκλειο

Την αντίδραση κομμάτων της Αριστεράς προκάλεσε η αστυνομοκρατία που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στο Ηράκλειο, με την βίαιη επέμβαση των ΜΑΤ στην κατάληψη του Ευαγγελισμού, την αναίτια προσαγωγή των πολιτών που βρέθηκαν εκεί και τον χθεσινό αποκλεισμό του χώρου του Α.Σ. ΤΗΓΑΝΙΤΗ.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου κάνει λόγο για «επιχείρηση-σόου» ενώ καυτηριάζει και τα όσα διαδραματίστηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στις εγκαταστάσεις του αθλητικού σωματείου Τηγανίτης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Η Κυβέρνηση της ΝΔ,  κάθε μέρα φροντίζει να επιβεβαιώνει πως υποδαυλίζει τη βία και τα επεισόδια. Με μια πρωτοφανή «επιχείρηση-σόου» τα ξημερώματα του Σαββάτου, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, εκκένωσε την κατάληψη του Ευαγγελισμού, συλλαμβάνοντας 11 άτομα που βρίσκονταν στο χώρο. Δε στάθηκαν όμως εκεί το μεσημέρι του Σαββάτου. 

Με προκλητικό τρόπο, διέλυσαν συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης πετώντας δακρυγόνα ανάμεσα σε πολίτες με μικρά παιδιά. Την ίδια στιγμή εικόνες αστυνομοκρατίας βιώνουμε στην πόλη μας με πάνοπλους αστυνομικούς σε κάθε γωνία.

Τα παιχνίδια αυτά με την επίδειξη δύναμης συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα όπου διμοιρίες των ΜΑΤ, με το έτσι θέλω, εγκλώβισαν δεκάδες νέους που έκαναν συνέλευση στο αθλητικό σωματείο ΤΗΓΑΝΙΤΗΣ. Το κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι, στο στόχαστρο αυτών που διέταξαν μια τέτοια κίνηση.

Εκφράζουμε  την έντονη διαμαρτυρία μας για τη βίαιη επέμβαση των ΜΑΤ στην κατάληψη του Ευαγγελισμού, την αναίτια προσαγωγή των πολιτών που βρέθηκαν εκεί, τον αποκλεισμό του ΤΗΓΑΝΙΤΗ και την αστυνομοκρατία που προσπαθεί να περάσει ως κανονικότητα στην πόλη μας.

Για εμάς το ζήτημα του δικαιώματος σε ανοιχτούς χώρους έκφρασης στην πόλη όπως και η συντήρηση και αξιοποίηση ακινήτων που αποτελούν εστία μόλυνσης και όχι μόνο, ιεραρχείται πολύ ψηλά. Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι εντυπωσιακές εκκενώσεις και σόου καταστολής, αλλά ένα θεσμικό πλαίσιο που α) θα παρακινεί τους ιδιοκτήτες τέτοιων κτισμάτων να τα συντηρούν (ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε στο πρόγραμμα του «στέγη για όλους» αναφέρεται στη δημιουργία «τράπεζας στέγης») και να τα αξιοποιούν β) θα δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στις δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης να μπορούν να επέμβουν όταν τίθενται σοβαρά ζητήματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας και τέλος γ) να θέτει ένα πλαίσιο «χρησικτησίας» είτε ενοικίασης με χαμηλό κόστος εγκαταλελειμμένων κτηρίων από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, συλλογικότητες ή ομάδες κατοίκων, εφόσον συντηρούν τον χώρο και τον χρησιμοποιούν για πολιτιστικές ή κοινωνικές δράσεις, ένα μοντέλο που ήδη λειτουργεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Μπροστά στη διάλυση του Κοινωνικού Κράτους, την ανυπαρξία στήριξης των πληγέντων από τις καταστροφές, προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε, πλασάροντάς μας ξανά και ξανά το «έργο» νόμος και τάξη. Δεν θα τα καταφέρουν».

ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ παίρνει θέση σχετικά με την εκκένωση της κατάληψης “Ευαγγελισμού” στο Ηράκλειο, τονίζοντας ότι η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στο κτίριο της πρώην κλινικής Ευαγγελισμού ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και η βίαιη εκκένωση του, πράξη που είναι καταδικαστέα, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. 

«Είναι προκλητικό το γεγονός ότι αντί να δοθεί λύση σε χρόνια προβλήματα που έχουν κατ’ επανάληψη επισημανθεί και από το φοιτητικό κίνημα, όπως η έλλειψη εστιών και τα προβλήματα που αφορούν γενικότερα τη φοιτητική μέριμνα, η προτεραιότητα των πρυτανικών αρχών και της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η παραπέρα ιδιωτικοποίηση και προώθηση της επιχειρηματικής δράσης του ιδρύματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αναλυτικά:

Η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στο κτίριο της πρώην κλινικής Ευαγγελισμού ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και η βίαιη εκκένωση του, πράξη που είναι καταδικαστέα, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Αφού για δεκαετίες τώρα και παρά τις πιέσεις του φοιτητικού κινήματος και του Ηρακλειώτικου λαού, το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν έχει προχωρήσει στην αξιοποίηση του χώρου προς όφελος φοιτητών και εργαζομένων του και συνολικά με στόχο την κάλυψη των μορφωτικών και πολιτιστικών αναγκών του λαού, με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη απαξίωση των εγκαταστάσεων του. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ με τη σύμφωνη γνώμη των πρυτανικών αρχών συνεχίζει στα πλαίσια του λεγόμενου «εκσυγχρονισμού» της ανώτατης εκπαίδευσης, με το νόμο πλαίσιο που ψηφίστηκε πρόσφατα, τώρα με την προωθούμενη παράκαμψη του άρθρου 16, την επίθεση στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα της νεολαίας σε συνδυασμό με την ένταση της καταστολής, με την εφαρμογή των νέων πιο αντιδραστικών διατάξεων περί εσωτερικών κανονισμών των ιδρυμάτων, πειθαρχικών συμβουλίων για τους φοιτητές και την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Στα πλαίσια αυτά επιδιώκουν να επιταχύνουν το ξεπούλημα της πανεπιστημιακής περιουσίας σε διάφορους επίδοξους επενδυτές. 

Είναι προκλητικό το γεγονός ότι αντί να δοθεί λύση σε χρόνια προβλήματα που έχουν κατ’ επανάληψη επισημανθεί και από το φοιτητικό κίνημα, όπως η έλλειψη εστιών και τα προβλήματα που αφορούν γενικότερα τη φοιτητική μέριμνα, η προτεραιότητα των πρυτανικών αρχών και της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η παραπέρα ιδιωτικοποίηση και προώθηση της επιχειρηματικής δράσης του ιδρύματος, συνεχίζοντας ουσιαστικά στον ίδιο δρόμο που ακολούθησαν η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι παλαιότερες.

Σήμερα προβάλλει ακόμα περισσότερο η ανάγκη για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, να παλέψουν οργανωμένα, μέσα από τα σωματεία τους, τους μαζικούς φορείς και τους συλλόγους τους, ενάντια στην επιχειρηματική δράση του Πανεπιστημίου και συνολικά ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. Η μάχη αυτή αφορά την ουσία της μόρφωσης της νεολαίας και των όρων που την λαμβάνει.

Να διεκδικήσουν την κάλυψη όλων των αναγκών των φοιτητών και εργαζόμενων στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Δωρεάν φοιτητική μέριμνα και σύγχρονες  κτιριακές και τεχνικές υποδομές. Τα κτίρια του Πανεπιστημίου, όπως αυτό της πρώην κλινικής «Ευαγγελισμού», να αξιοποιηθούν για την κάλυψη αυτών των αναγκών. Εξ’ άλλου και ο αρχικός σκοπός της παραχώρησης του συγκεκριμένου κτιρίου προς το Πανεπιστήμιο, ήταν να στεγάσει υποδομές για τους φοιτητές. 

Να υπερασπιστούν τα δημοκρατικά δικαιώματά και τους αγώνες τους, ενάντια στα μέτρα καταστολής του λαϊκού κινήματος, δυναμώνοντας το οργανωμένο κίνημα και τους φορείς του. 

Να καλυφθούν οι ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης των ανθρώπων που έβρισκαν καταφύγιο σε χώρους όπως αυτός. Είναι ευθύνη κυβέρνησης και δημοτικής αρχής η ύπαρξη οργανωμένων δομών φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στους αγώνες για όλα τα παραπάνω, για την ενίσχυση συνολικά του οργανωμένου εργατικού, λαϊκού και του φοιτητικού κινήματος

Ούτε σκέψη για επιχειρηματική εκμετάλλευση του ιστορικού κτιρίου του Ευαγγελισμού από την πρυτανική αρχή».

ΜέΡΑ25 Κρήτης

Για επίδειξη αυταρχισμού, καταστολής και του δόγματος “νόμος και τάξη”  κατηγορεί την κυβέρνηση το ΜέΡΑ25 σχετικά με την εισβολή στην Κατάληψη Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης καλεί τα κόμματα αλλά και τις δημοτικές παρατάξεις στο Ηράκλειο να πάρουν θέση για το ζήτημα. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Βρήκε κι άλλους «παράνομους» η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Καταδικάζουμε την εισβολή στην Κατάληψη Ευαγγελισμού

Ο αυταρχισμός, η καταστολή, το δόγμα «νόμος και τάξη», είναι τα κύρια εργαλεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. 

Η Κατάληψη Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο είναι χώρος έκφρασης και αυτοοργάνωσης, εστία υποστήριξης των κοινωνικών αγώνων και όσων πλήττονται από τις εξουσιαστικές σχέσεις. Οι ομάδες που δραστηριοποιούνται βρίσκονται σε όλες τις μάχες εναντίον του κοινωνικού ρατσισμού και του φασισμού που ξαναθεριεύει. Με δράσεις αλληλεγγύης, με συζητήσεις, με εκθέσεις βιβλίου και ομάδες αντιπληροφόρησης. Με το παράδειγμά τους έχουν κερδίσει την αποδοχή των κατοίκων του  Ηρακλείου. Αυτών που υποτίθεται σήμερα κλήθηκαν να προστατέψουν οι δυνάμεις καταστολής. 

Όλα αυτά ενοχλούν κάθε εξουσία. Ειδικά την «Μητσοτάκης Α.Ε.»

Την ώρα που η Ελλάδα καίγεται και πνίγεται απ’ άκρη σ’ άκρη, η κοινή γνώμη ταΐζεται με το αφήγημα της ασφάλειας και της καταπολέμησης της «ανομίας». Δεν είναι τυχαίο ότι και αυτή η κυβερνητική θητεία ξεκινά με επίθεση στους αυτοδιαχειριζόμενους κοινωνικούς χώρους. Αυτούς βλέπει ως «παράνομους» η «Μητσοτάκης ΑΕ». Για αυτούς παράνομοι είναι οι αλληλέγγυοι πολίτες. Όχι οι εργολάβοι που καθυστέρησαν τα αντιπλημμυρικά έργα, όχι οι υπουργοί που παίρνουν δωράκια, όχι η ίδια η κυβέρνηση που κουρελιάζει την αυτονομία των θεσμών.    

Το Ηράκλειο μπορεί και πρέπει να παραμείνει μια δημοκρατική πόλη. Που να χωράει όλες τις φωνές. Ακόμα και αυτές με τις οποίες διαφωνεί η καθεστηκυία τάξη. Ειδικά αυτές! Καλούμε τα κόμματα αλλά και τους υποψηφίους στις δημοτικές εκλογές να πάρουν άμεσα θέση για το μαύρο σύννεφο αυταρχισμού που ενέσκηψε στην πόλη».

Λαϊκή Ενότητα

Την αντίθεση τους σε όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στο Ηράκλειο εξέφρασαν τα μέλη της Ν.Ε. Ηρακλείου της Λαϊκής Ενότητας.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε άναυδοι στην πόλη μας να ξεδιπλώνεται ένα κρεσέντο αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας ενάντια στον Ηρακλειώτικο λαό. Σε συνέχεια της βίαιης εισβολής πάνοπλων αστυνομικών στο πανεπιστημιακό κτίριο του Ευαγγελισμού, που τελούσε υπό κατάληψη πάνω από είκοσι χρόνια, το δόγμα του νόμου και τάξης επιχειρείται να εμπεδωθεί με τον πλέον αυταρχικό τρόπο. Κυνηγητό και δακρυγόνα μέσα σε καφετερίες με κόσμο και οικογένειες, προσαγωγές και συλλήψεις, ακόμα και τραυματισμοί συνθέτουν την καθημερινότητα τις τελευταίες μέρες στο Ηράκλειο.

Μάλιστα η αστυνομία το απόγευμα της Δευτέρας προσπάθησε να εισβάλλει δια της βίας στο στέκι του ερασιτεχνικού αθλητικού συλλόγου «Τηγανίτη» που διεξαγόταν συνέλευση και όταν απέτυχε δεν δίστασε να κάνει χρήση δακρυγόνων διακινδυνεύοντας τις ζωές των 50 και ατόμων που ήταν παγιδευμένοι σε ένα μικρό κλειστό χώρο.

Πρόκειται για μια επικίνδυνη κλιμάκωση της αστυνομικής βίας και κατάφωρη καταστρατήγηση του συνταγματικού δικαιώματος του συνέρχεσθαι. Ωστόσο σε πείσμα της αστυνομοκρατίας η μαζικότητα και η αλληλεγγύη του Ηρακλειώτικου λαού ανάγκασαν τις δυνάμεις καταστολής να αποχωρήσουν.

Δεν είναι τυχαία η στάση της αστυνομίας και ούτε ξεκομμένη από τις ευρύτερες επιδιώξεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Σε μια περίοδο που η χώρα μας μετρά πληγές από τις φονικές πυρκαγιές και πλημμύρες, ψηφίζεται ένα κατάπτυστο αντεργατικό νομοσχέδιο , οι νεκροί από εργατικά ατυχήματα έχουν φτάσει τους 140 (μόνο μέσα στο 2023) και η ακρίβεια έχει γονατίσει τα λαϊκά νοικοκυριά η κυβέρνηση επενδύει στην αστυνομοκρατία προσπαθώντας να τρομοκρατήσει και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι λυσσαλέες επιθέσεις των ΜΑΤ στις διαδηλώσεις πλημμυροπαθών στην Λάρισα αλλά και η εισβολή ΜΑΤ και ΟΠΚΕ στο χώρο του ΕΜΠ στην Αθήνα, παράλληλα με την εκκένωση του Ευαγγελισμού.

Παράλληλα εν όψει και αυτοδιοικητικών εκλογών χαϊδεύουν τα αυτιά αντιδραστικών και συντηρητικών ακροατηρίων προσφέροντας βία και θέαμα σε μια προσπάθεια συσπείρωσης ενός ακροδεξιού πόλου.

Μεγάλο μερίδιο της ευθύνης ωστόσο φέρουν οι πρυτανικές αρχές και ο πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης που επέτρεψαν αυτό το όργιο καταστολής σε πανεπιστημιακό χώρο με τα γνωστά αποτελέσματα. Η πρυτανεία οφείλει να δώσει ξεκάθαρες εξηγήσεις και να σταθεί στο πλευρό των φοιτητών και της νεολαίας και να καταδικάσει κάθε εισβολή των ΜΑΤ σε ακαδημαϊκούς χώρους κι όχι να εκδίδει γενικόλογες ανακοινώσεις που ρίχνουν νερό στον μύλο της καταστολής.

Σαν Ν.Ε. Ηρακλείου της Λαϊκής Ενότητας -ΑΑ δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχτούμε την αντιδημοκρατική εκτροπή της κυβέρνησης και των οποιοδήποτε ακολουθητών τους. Δεν θα επιτρέψουμε η αστυνομική βία να γίνει η νέα καθημερινότητα μας στις σχολές , στους χώρους εργασία και στις γειτονιές μας. Οι αγώνες μας για μια καλύτερη ζωή με αξιοπρέπεια δεν τρομοκρατούνται και δεν φιμώνονται».

ΚΚΕ(μ-λ)

«Μέσα σε μια περίοδο που η κυβέρνηση περνάει αντεργατικά εκτρώματα (ν. Γεωργιάδη), που βαθαίνει ακόμη περισσότερο την εξάρτηση από ΗΠΑ – ΕΕ, που μεταφέρει την υποχρέωση του κράτους για αποζημιώσεις στις ασφαλιστικές εταιρείες, που αφήνει το λαό χωρίς μέτρα πρόληψης και είτε καίγεται είτε πνίγεται, που υποβαθμίζει την υγεία και την περίθαλψη (βλ. κατάσταση στο Βενιζέλειο), συνεχίζει και εντείνει ακόμη περισσότερη την καταστολή και χτυπάει κάθε φωνή αντίστασης.

Μπορεί κράτος να μην υπάρχει όσο αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα και αντιπυρικές ζώνες, όμως σίγουρα υπάρχει και μας θυμίζει πόσο οργανωμένο είναι όταν πρόκειται να καταστείλει και να τρομοκρατήσει κάθε μορφή πολιτικοποίησης και αντίστασης.

Το είδαμε μόλις πριν λίγες μέρες όταν οι πλημμυροπαθείς βγήκαν να διαδηλώσουν και ήρθαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής του συστήματος. Το είδαμε με τις διώξεις 7 εκπαιδευτικών στον Πειραιά για συνδικαλιστική και πολιτική δράση.

Βλέπουμε και από το πρωί στο Ηράκλειο, την εφαρμογή του δόγματος «Νόμος και Τάξη» με την εκκένωση της κατάληψης του Ευαγγελισμού, αλλά και με την ισχυρή «προστασία» της αστυνομίας και τα χημικά στο κέντρο της πόλης απέναντι στην συγκέντρωση αλληλεγγύης.

Η μόνη απάντηση είναι οι αγώνες μας! Κάτω η κρατική τρομοκρατία. Όχι στη φασιστικοποίηση της δημόσιας ζωής».

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon