+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 30.03 2023

Βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ: Στη Βουλή οι προτάσεις του ΤΕΕ/ΤΑΚ για τον ΒΟΑΚ

Αναφορά προς τους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας με τις θέσεις σχετικά με την τεχνική έκθεση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) Υφιστάμενων τμημάτων Παράκαμψης Χανίων – Ρεθύμνου – Ηρακλείου του ΒΟΑΚ…

Βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ: Στη Βουλή οι προτάσεις του ΤΕΕ/ΤΑΚ για τον ΒΟΑΚ

Με Κοινοβουλευτική Αναφορά προς τους υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, οι βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Χάρης Μαμουλάκης, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Μανόλης Θραψανιώτης, Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης, αναδεικνύουν τις απόψεις του ΤΕΕ/ΤΑΚ σχετικά με την τεχνική έκθεση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) Υφιστάμενων τμημάτων Παράκαμψης Χανίων – Ρεθύμνου – Ηρακλείου του ΒΟΑΚ.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, θα έπρεπε σε επίπεδο προμελέτης οδοποιίας να εξετάζεται ως βασική λύση η υπογειοποίηση του ΒΟΑΚ για το αμιγώς αστικό τμήμα από τον κόμβο Γαζίου έως τον κόμβο Κατσαμπά, με στόχο την ελάττωση της περιβαλλοντικής και αστικής όχλησης και την πολεοδομική αναβάθμιση της πόλης. Εφόσον δεν προχώρησε στα ανωτέρω, η παρούσα προμελέτη οδοποιίας, όφειλε να αναπτύσσει ένα ασφαλές και λειτουργικό παράπλευρο οδικό δίκτυο με ασφαλείς συνδέσεις με το πολεοδομικό συγκρότημα Ηρακλείου.

Το ΤΕΕ/ΤΑΚ καταθέτει τους προβληματισμούς του, μεταξύ άλλων, για την έλλειψη δημιουργίας πλήρους παράπλευρου δικτύου για την ασφαλή εξυπηρέτηση περιοχών στους δήμους Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου, για την κατάργηση μιας εξυπηρέτησης του κόμβου της Μεσσαράς χωρίς πλήρες παράπλευρο δίκτυο, για την λειτουργικότητα του κόμβου Παπαναστασίου, καθώς και για τον έλεγχο επάρκειας αποχέτευσης πλημμυρικής παροχής στα υφιστάμενα τεχνικά (γέφυρες και οχετούς) στην περιοχή.

Οι βουλευτές ζητούν απαντήσεις για όλα τα παραπάνω από τους συνυπεύθυνους υπουργούς.

Αναλυτικά οι επισημάνσεις και οι προτάσεις του ΤΕΕ/ΤΑΚ:

 • Με δεδομένο ότι ο ΒΟΑΚ ως έχει σήμερα, αλλά και ως προβλέπεται να λειτουργεί με βάση την υπό διαβούλευση Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, διχοτομεί την πόλη του Ηρακλείου (στο μεγαλύτερο εξεταζόμενο μήκος του διασχίζει περιοχές που είτε έχουν εγκεκριμένη πράξη εφαρμογής του σχεδίου πόλης είτε είναι προς πολεοδόμηση). Θα έπρεπε να εξετάζεται ως πρώτη και βασική λύση σε επίπεδο προμελέτης οδοποιίας η (έστω και κατά τμήματα) υπογειοποίηση αυτού του άξονα για το αμιγώς αστικό τμήμα (ήτοι από τον Α/Κ Γαζίου ώς και τον Α/Κ Κατσαμπά) για την ελάττωση της περιβαλλοντικής και κυκλοφοριακής όχλησης και για την πολεοδομική αναβάθμιση της πόλης. 
 • Η παρούσα προμελέτη οδοποιίας εφόσον δεν προχώρησε σε όλα τα ανωτέρω, θα όφειλε να αναπτύσσει έστω και σήμερα, ένα πλήρες, ασφαλές και λειτουργικό παράπλευρο οδικό δίκτυο, με ασφαλείς συνδέσεις με το χαρακτηρισμένο αστικό και περιφερειακό οδικό δίκτυο του πολεοδομικού συγκροτήματος Ηρακλείου, για να μην μετακυλίονται τα προβλήματα, που διαφαίνονται ξεκάθαρα ότι θα απαιτήσουν περαιτέρω μελέτες και έργα για αποκαταστάσεις συνδέσεων, στις πόλεις όπου διέρχεται ο ΒΟΑΚ ή στην Περιφέρεια. 
 • Η αναγκαία αποκατάσταση της σύνδεσης του ΒΟΑΚ με τη Φοινικιά, με τις όποιες επιφυλάξεις σε επίπεδο προδιαγραφών, που κατανοούμε τους προβληματισμούς των συναδέλφων, ωστόσο συνεχίζουμε να κρίνουμε απαραίτητη την αποκατάσταση της σύνδεσης με τις τοπικές οδούς, εδώ να σημειώσουμε ότι οι παρατηρήσεις / απαντήσεις του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών για επιπλέον κυκλοφοριακή διερεύνηση της εξυπηρέτησης δεν πρέπει να παραπέμπεται στο μέλλον αλλά να γίνει τώρα, άμεσα, στο πλαίσιο ανάπτυξης του ΒΟΑΚ και των παρακάμψεών του. 
 • Η μετατροπή του σημερινού κόμβου του λειτουργούντος αεροδρομίου `Ν. Καζαντζάκης` σε Α/Κ που να εξυπηρετεί και την ΒΙ.ΠΕ.Η., η οποία επίσης έγινε αποδεκτή. Μάλιστα προστίθεται και κόμβος κυκλικής κίνησης στο βόρειο και νότιο τμήμα του Α/Κ που αναμένεται να συνδράμει σημαντικά στη βελτίωση της ασφάλειας της περιοχής με δεδομένες και τις νέες επενδύσεις mega επιχειρήσεων πλησίον του αεροδρομίου. 
 • Η νέα χάραξη του τμήματος του Κακού Όρους που φυσικά έγινε αποδεκτή και μας χαροποιεί ιδιαίτερα. 
 • Η έλλειψη δημιουργίας πλήρους παράπλευρου δικτύου για την ασφαλή εξυπηρέτηση των παράπλευρων ιδιοκτησιών και χρήσεων στίς περιοχές των Δήμων Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου. Μάλιστα είναι ακατανόητη η απάντηση ότι δεν αποτελεί αντικείμενο της μελέτης η ανάπτυξη παράπλευρου δικτύου. Αν δεν μελετηθεί τώρα δεν θα μελετηθεί ποτέ! 
 • Η αντικατάσταση των συμβατικών κόμβων φωτεινής σηματοδότησης με νέους κόμβους κυκλικής κίνησης, όπου αυτό είναι γεωμετρικά & τεχνικά εφικτό. Δεν είναι κατανοητό γιατί προτιμώνται λύσεις κόμβων κυκλικής κίνησης, σε κόμβους πλησίον του αεροδρομίου και αλλού, ενώ σε μεμονωμένες περιπτώσεις απορρίπτονται για λόγους οδικής ασφάλειας. Υπάρχουν μετρήσεις που δείχνουν μεγάλη διαφορά στις επιμέρους εισόδους και θεωρείται ότι θα έχουμε καθυστερήσεις και μείωση της κυκλοφοριακής ικανότητας. Είναι κρίσιμο να εξεταστούν και να μελετηθούν τώρα, στα σημεία που επιτρέπεται η γεωμετρία, η διαμόρφωση κυκλικών κόμβων για λόγους μείωσης της ταχύτητας προσέγγισης. Διαφορετικά εφόσον προχωρήσει η τοποθέτηση ΦΣ να μελετηθούν και να υλοποιηθούν παράλληλα μέτρα ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας, με έμφαση στο θέμα της ταχύτητας και της παραβίασης ερυθρού σηματοδότη. 
 • Ο κόμβος του ΠΑ.Γ.Ν.Η. πρέπει να μελετηθεί ώστε να συνδέσει τις περιοχές βόρεια του ΒΟΑΚ και να ενισχύσει τη σύνδεση Βορρά-Νότου μεταξύ Γαζίου (και μάλιστα στην ήδη πολεοδομούμενη περιοχή Μεγάλου Λάκκου) και ΠΑ.Γ.Ν.Η.-Ι.Τ.Ε., με δεδομένο μάλιστα και το κλείσιμο των υφιστάμενων κάτω διαβάσεων που εξυπηρετούν σημαντικά, αν και όχι ικανοποιητικά, την περιοχή σήμερα. Είναι τουλάχιστον προβληματική η μη ικανοποίηση ενός τέτοιου αιτήματος, την στιγμή που οι περισσότεροι υπόλοιποι κόμβοι της μελέτης συνδέουν τον Βορρά με τον Νότο. 
 • Η βασική είσοδος – έξοδος σήμερα, του αμιγώς αστικού τμήματος της πόλης του Ηρακλείου, γίνεται από τις λεωφόρους Παπαναστασίου, Κνωσού και την περιοχή του  Κατσαμπά. Η λύση του ζητήματος της Παπαναστασίου δεν θα πρέπει να σταματήσει να εξετάζεται μέχρι επιτυχούς αποτελέσματος, καθώς σήμερα λαμβάνει δυσανάλογα μεγάλο φόρτο και το μέλλον κρίνεται εξαιρετικά δυσοίωνο. Λαμβάνοντας υπ΄οψη μας και τις περιοχές που πολεοδομούνται δυτικά της Ούλωφ Πάλμε. Βλέποντας δηλαδή στο μέλλον την πληθυσμιακή αύξηση της περιοχής, είμαστε πεπεισμένοι ότι ο κόμβος αυτός θα είναι μη λειτουργικός. 
 • Η κατάργηση μίας εξυπηρέτησης του κόμβου (δεύτερη είσοδος στην κατεύθυνση προς Ρέθυμνο) της Μεσσαράς, χωρίς μάλιστα πλήρες παράπλευρο δίκτυο, θα δημιουργήσει δυσανάλογα μεγάλο βάρος στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά στις περιοχές Γαζίου –  Αμμουδάρας- Δειλινών κ.α. Θα επιβαρυνθεί αδικαιολόγητα ο ήδη κορεσμένος άξονας της 62 Μαρτύρων και της παραλιακής οδού της πόλης του Ηρακλείου, με δεδομένο μάλιστα ότι ούτε ο νέος κόμβος προς ΠΑ.Γ.Ν.Η. θα εξυπηρετεί την περιοχή βόρεια του ΒΟΑΚ. Μάλιστα η νέα πρόταση περί διαμόρφωσης σύνδεσης με κυκλικό κόμβο στην διασταύρωση με την οδό Αγ. Μεθοδίου, δείχνει μάλλον ελαφρότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. 
 • Την περίεργη αντιμετώπιση, στην απάντηση που δόθηκε, στην αναφορά μας για τον έλεγχο επάρκειας αποχέτευσης πλημμυρικής παροχής στα υφιστάμενα τεχνικά (γέφυρες και οχετούς) στην περιοχή.

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon