+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 30.03 2023

Βολές Ντ. Μπακογιάννη κατά ΣΥΡΙΖΑ για τον ΒΟΑΚ

Δήλωση-απάντηση στην κοινή ανακοίνωση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ν.Ε. Κρήτης, της Ντόρας Μπακογιάννη…

Βολές Ντ. Μπακογιάννη κατά ΣΥΡΙΖΑ για τον ΒΟΑΚ

Για ανακρίβειες και ψέματα κάνει λόγο η βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας στην κοινή ανακοίνωση των βουλευτών και των Ν.Ε. Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ, για τις εξελίξεις στον νέο ΒΟΑΚ.

Σύμφωνα με τη βουλευτή Χανίων, «το πρώτο βήμα του μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου για την Κρήτη, του  ΒΟΑΚ, ήταν η εξασφάλιση της χρηματοδότησής του και αυτό επιτεύχθηκε από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν επί ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε δεσμευτεί ούτε 1 ευρώ».

Αναφορικά με τον τρόπο κατασκευής του έργου, η κα Μπακογιάννη παραδέχθηκε ότι η ΝΔ ακολούθησε τον δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ με την πολυδιάσπαση του έργου, ωστόσο επισήμανε ότι αυτό έγινε λόγω «σεβασμού στη συνέχεια του κράτους», αλλά και για να επιταχυνθεί η κατασκευή.

Νωρίτερα, οι βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ και οι Νομαρχιακές Επιτροπές της Κρήτης εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με αφορμή τις εξελίξεις στον νέο ΒΟΑΚ, αναφέροντας πως το έργο ανακοινώθηκε «όπως τον σχεδίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με τρία χρόνια καθυστέρηση, διπλάσιο κόστος και διόδια».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, οι επιλογές της κυβέρνησης για το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, οδήγησαν, μετά από τρία χρόνια, στον διπλασιασμό του κόστους του έργου στα 140 εκ. ευρώ, από 72 εκ. ευρώ, που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός, σύμφωνα με τις μελέτες που κατέθεσε το 2018 ο ΟΑΚ. 

Επίσης επισημαίνεται ότι έγινε ένας διαγωνισμός με αποτέλεσμα έκπτωσης μόλις 7,1%, την ώρα που σε άλλα έργα η έκπτωση ξεπερνάει το 30%, ενώ σημειώνεται ότι υπήρξαν προσφυγές υποψηφίων αναδόχων προς την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, οι οποίες δεν εκδικάστηκαν ποτέ. 

«Οι βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ανέδειξαν μια προς μια τις κυβερνητικές ανακολουθίες και μεθοδεύσεις, την απουσία σαφών δεσμεύσεων για το τμήμα του ΒΟΑΚ μέχρι τη Σητεία, το πρόβλημα των απαλλοτριώσεων, το ζήτημα του «φαραωνικού» κόμβου του Ξερόκαμπου, που αυξάνει υπερβολικά τον προϋπολογισμό, ενώ έθεσαν σειρά ερωτημάτων αναφορικά με την εκτόξευση του κόστους, την τοποθέτηση διοδίων σε δημόσιο έργο, την προσχηματική διαβούλευση για τη χάραξη στα όρια του νόμου Ρεθύμνου κ.α.», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.

Παράλληλα, «απαίτησαν από τον αρμόδιο υπουργό να ζητήσει, τουλάχιστον, συγγνώμη από τους πολίτες της Κρήτης για το αποτέλεσμα, όπως και από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις κατηγορίες που επί τόσα χρόνια εκτόξευε περί δήθεν «γονατογραφήματος», «μολυβιάς στον χάρτη», κλπ.».

«Αλλά και για όσα είχε πει ο ίδιος περί δήθεν «ανήκουστης μεθόδου κατασκευής» αναφερόμενος στις τρεις διαφορετικές μεθόδους (ΣΔΙΤ, Δημόσιο Έργο, Μέθοδο Παραχώρησης) που είχε προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μεθόδους που και ο ίδιος ακολουθεί σήμερα, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο», προστίθεται στην ανακοίνωση η οποία καταλήγει:

«Και μπορεί ο υπουργός Υποδομών να απέφυγε, κατά την πάγια τακτική του, να απαντήσει επί της ουσίας στα ερωτήματα των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτό όμως δεν τον απαλλάσσει από τις ευθύνες που κατέχει τόσο ο ίδιος, όσο και ο Κ. Μητσοτάκης, που ενώ μπορούσαν να υλοποιήσουν ένα έργο λαμβάνοντας υπόψη το συμφέρον των πολλών, επέλεξαν να ικανοποιήσουν τους λίγους και ισχυρούς φίλους τους».

Αναλυτικά η δήλωση-απάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη:

«Μόνο θλίψη προκαλεί η χθεσινή ανακοίνωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΒΟΑΚ, η οποία βρίθει ανακριβειών και ψεμάτων, καθώς προσπαθούν να καλύψουν την ανυπαρξία τους τα χρόνια που κυβέρνησαν. Τα δημόσια έργα που γίνονται με ευρωπαϊκούς πόρους και  χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων δεν ανήκουν σε κανένα κόμμα, όμως η πολιτική βούληση για την υλοποίησή τους είναι καθοριστικής σημασίας. Το πρώτο βήμα του μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου για την Κρήτη, του  ΒΟΑΚ, ήταν η εξασφάλιση της χρηματοδότησής του και αυτό επιτεύχθηκε από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν επί ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε δεσμευτεί ούτε 1 ευρώ.   

Παρότι λοιπόν, κάναμε κριτική στη πολυδιάσπαση του έργου από τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σεβαστήκαμε τη συνέχεια του κράτους προκειμένου να μη καθυστερήσουμε ούτε ώρα το έργο ζωής για την Κρήτη. Στα 3 χρόνια που βρίσκεται η κυβέρνησή μας στο τιμόνι της χώρας, έγιναν περισσότερα από όσα έχουν γίνει ποτέ. Μέσα σε λίγους μήνες το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος δημοπρατήθηκε, ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε, γίνονται οι συμβάσεις και το έργο ξεκινά.

Το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ, υπάρχει ήδη προσωρινός ανάδοχος και ως το τέλος του έτους το έργο θα συμβασιοποιηθεί επίσης. Για το μεγάλο έργο της παραχώρησης Χανιά – Ηράκλειο εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και πλέον προχωρά η Β’ Φάση του διαγωνισμού όπου προβλέπεται η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών με στόχο μέσα στο 2023 να στηθούν εργοτάξια και σε αυτό το τμήμα.

Παράλληλα, προχωρούν οι μελέτες για την προαίρεση του Κίσσαμος-Χανιά και οι μελέτες για τα τμήματα ανατολικά του Αγίου Νικολάου που σύντομα θα ολοκληρωθούν.

Επίσης για τις αναφορές περί διπλασιασμού του προϋπολογισμού του έργου επισημαίνεται πως η εξαγωγή του προϋπολογισμού γίνεται με επιστημονικό τρόπο, βασισμένο σε μελέτες μηχανικών και όχι μετά από πολιτικές αποφάσεις υπουργών. Οι εκτιμήσεις που γίνονται όταν ένα έργο είναι απολύτως ανώριμο, είναι ανάξιες λόγου. Σε ένα έργο το οποίο είναι κατά 70% τεχνικά έργα, κάποια εξ αυτών υπόγεια και αρκετά απαιτητικά, η εκτίμηση των προϋπολογισμών πριν την ολοκλήρωση των προκαταρκτικών μελετών τους, είναι  ανέκδοτο.
Σε ένα έργο που σχεδόν τα 100 εκατομμύρια ευρώ από τα 137 εκατομμύρια ευρώ  αφορούν τεχνικά έργα, με ποια στοιχεία μιλούσατε το 2018; Με ποια τεκμηρίωση το επικαλείστε σήμερα;

Με εμπιστοσύνη στο στελεχιακό δυναμικό του υπουργείου και στο άριστο επιστημονικό επίπεδο των μελετητών μας, κάνουμε πράξη το αναπτυξιακό μας όραμα για την Κρήτη. Είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε με λίγα λόγια και πολλή δουλειά, δίνοντας στον Κρητικό λαό έργα ουσίας που θα κάνουν τη ζωή του καλύτερη. Ο ΒΟΑΚ θα ολοκληρωθεί όσο και αν μεμψιμοιρούν εκείνοι που δεν «πρόλαβαν» να κάνουν σχεδόν τίποτα».

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon