cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Δε 06.05 2024

Έντονη διαφωνία σε επικείμενη σύσταση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων Κρήτης

Η επικείμενη αλλαγή της νομοθεσίας από το ΥΠΕΝ που προβλέπει κατάργηση των ΤΟΕΒ και παραχώρηση της διαχείρισης του αρδευτικού νερού σε Α.Ε. ήταν το αντικείμενο συνάντησης του αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκου Καλογερή με εκπροσώπους ΤΟΕΒ της Π.Ε. Χανίων…

Έντονη διαφωνία σε επικείμενη σύσταση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων Κρήτης

Η επικείμενη αλλαγή της νομοθεσίας από το ΥΠΕΝ που προβλέπει κατάργηση των ΤΟΕΒ και παραχώρηση της διαχείρισης του αρδευτικού νερού σε Α.Ε. ήταν το αντικείμενο συνάντησης του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκου Καλογερή με εκπροσώπους ΤΟΕΒ της Π.Ε. Χανίων.

Οι Τ.Ο.Ε.Β της Π.Ε. Χανίων εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους σε επικείμενη σύσταση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων Κρήτης Α.Ε. με αφορμή την ανάρτηση σε δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου κατάργησης των κοινωφελών μη κερδοσκοπικών Ο.Ε.Β της Περιφέρειας Θεσσαλίας και την ανάθεση του αρδευτικού έργου σε Ανώνυμη Εταιρεία Α.Ε.

Το κύριο επιχείρημά τους ήταν ότι η αλλαγή του σχήματος διαχείρισης από μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σε Ανώνυμη Εταιρεία θα αυξήσει το κόστος του νερού, με δεδομένο ότι οι Α.Ε. – σε αντίθεση με τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα των ΤΟΕΒ – αποσκοπούν στην αύξηση των κερδών τους.

Επιπλέον, εξέφρασαν τη διαφωνία τους στην παράδοση του αρδευτικού έργου και των υποδομών (αντλιοστάσια, γεωτρήσεις, δίκτυα) αξίας εκατομμυρίων επισημαίνοντας ότι επί δεκαετίες η συντήρηση ο εκσυγχρονισμός και η λειτουργία των έργων χρηματοδοτείται από τα μέλη-παραγωγούς.

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καλογερής, επεσήμανε ότι η Π.Ε. Χανίων έχει ταυτόσημες απόψεις για το θέμα, ενώ πρότεινε αμέσως μετά το Πάσχα να συγκληθεί ευρεία σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη στο Ηράκλειο, προκειμένου να συμφωνηθεί ενιαία ο τρόπος και ο χρόνος της παρέμβασης, ώστε να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Εξάλλου για το ίδιο θέμα ο υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Βουλευτής Ρεθύμνης Μανόλης Χνάρης, εκφράζει την άποψη του λέγοντας ότι «η κατάργηση των ΤΟΕΒ είναι ο προάγγελος της ιδιωτικοποίησης της αγροτικής άρδευσης».

Όπως επισήμανε, υπάρχει «πλήρης εναντίωση των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου (Αγίας Γαλήνης-Μελαμπών, Βυζαρίου-Λαμπιωτών – Πετροχωρίου, Επισκοπής, Κουρταλιώτη) απέναντι στην κατάργηση των ΤΟΕΒ και την ανάθεση του αρδευτικού έργου σε Ανώνυμη Εταιρεία, όπως σχετικώς προβλέπεται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Ζητάει μάλιστα ως και σύμφωνος με τη θέση των ΤΟΕΒ, την επανασύσταση και στελέχωση των αρμόδιων Υ.Ε.Β υπηρεσιών, όπως επίσης να μετατραπούν οι υπάρχοντες Ο.Ε.Β σε αρδευτικούς συνεταιρισμούς με δικαίωμα συμμετοχής σε επενδυτικά προγράμματα το κράτος να του επιτρέψει και να τους αφήσει να συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon