cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 02.05 2024

Καθαρά Δευτέρα στους δήμους των Χανίων

Χανιά, Κίσσαμος, Παλαιόχωρα, χωριά της ενδοχώρας του νομού και παραλίες όπως Καλαθάς, Άγιοι Απόστολοι, Σταυρός, Χρυσή Ακτή, Πλατανιάς, γέμισαν με τη διάθεση της Καθαράς Δευτέρας, παρέες με τα σαρακοστιανά τους φαγητά και αρκετούς χαρταετούς που έδιναν αγώνα να κατακτήσουν τα ύψη…

Καθαρά Δευτέρα στους δήμους των Χανίων

Χανιά, Κίσσαμος, Παλαιόχωρα, χωριά της ενδοχώρας του νομού και παραλίες όπως Καλαθάς, Άγιοι Απόστολοι, Σταυρός, Χρυσή Ακτή, Πλατανιάς, γέμισαν με τη διάθεση της Καθαράς Δευτέρας, παρέες με τα σαρακοστιανά τους φαγητά και αρκετούς χαρταετούς που έδιναν αγώνα να κατακτήσουν τα ύψη.

Ο καιρός συννεφιασμένος, αλλά οι πέντε δήμοι του Νομού Χανίων, δεν αρκέστηκαν στις ευχές και το καλωσόρισμα της Αγίας Περιόδου της Τεσσαρακοστής, αλλά φίλεψαν σε εκδηλώσεις, τους δημότες τους, με λαγάνες, φασολάδες, νηστίσιμα φαγητά και μπόλικο χαλβά.

Αρκετές τάβλες στρώθηκαν σε χωριά με τους επισκέπτες και τους συγχωριανούς να στήνουν χορούς στο άκουσμα παραδοσιακών τραγουδιών με τις λύρες και τα λαούτα, ενώ δεν ήταν λίγοι όσοι επέλεξαν τις ημερήσιες εκδρομές στο Ρέθυμνο και κοντινούς προορισμούς, όπως ο Αποκόρωνας, το Σπήλι Αγίου Βασιλείου και τη Αργυρούπολη Χανίων.

Οι Άγιοι Απόστολοι παραθαλάσσιος προορισμός λίγο έξω από την πόλη των Χανίων, με τα πάρκα, τις καντίνες και τους αθλητικούς χώρους, συγκέντρωσε και φέτος την επιλογή πολλών κατοίκων του Κλεινόν Άστυ, όπου χορευτικές ομάδες, συγκροτήματα, πρόσκοποι και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό για να γιορταστούν όλοι οι παρευρισκόμενοι τα Κούλουμα.

Σε αρκετές γειτονιές, οι μεγαλύτεροι έδειξαν ζήλο για να φτιάξουν με τους μικρότερους ως μαθητές τους, κλασικούς χαρταετούς με τις εφημερίδες, τα καλάμια και την κόλλα κι όπως ανέφεραν ορισμένοι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «κατά καιρούς μας πιάνει μία νοσταλγία για τα παλιά, που καλό θα ήταν να μην είναι εντελώς άγνωστα για τους νέους και τα παιδιά».

Στο ίδιο πλαίσιο, εύκολα συναντάς στις διαδρομές του επαρχιακού οδικού δικτύου, μεγάλες γυναίκες που με τις εγγονές τους τη σημερινή ημέρα ξέκλεψαν χρόνο για να μαζέψουν χόρτα από τη Μάνα Γη στην ύπαιθρο.

Φούρνοι στην πόλη από νωρίς τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας, ξεκίνησαν την παραγωγή λαγάνας, με ορισμένους από αυτούς όπως σε Νέα Χώρα, Καλυκά, Άγιο Νεκτάριο, να δημιουργούν καλλιτεχνήματα, όχι τόσο για να πουληθούν όσο για να στείλουν μηνύματα που αφορούν την Κρήτη και την παράδοση.

Στο χωριό Λάκκοι του Ομαλού, το γλέντι είχε στηθεί από νωρίς το πρωί και συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα με χορούς και κρητική παράδοση των Λευκών Ορέων, ενώ οι περισσότεροι Πολιτιστικοί Σύλλογοι χωριών της Ενδοχώρας του νομού ξετύλιξαν τη διάθεση τους και τους λόγους ύπαρξης τους, ώστε να μη χαθεί η παράδοση και το δέσιμο των χωριανών τους, μικρών και μεγάλων.

Τα αστεία, οι πλάκες, τα πειράγματα, έθιμα όπως της Καμήλας στις Στέρνες Ακρωτηρίου και της Γρας με την Μαγκούρα, πρόσδιδαν και φέτος τη δική τους χάρη και στιγμές σε όλες τις μαζώξεις που οι Χανιώτες με τους επισκέπτες και φιλοξενούμενους τους, παρέα, δεν άφησαν ανεκμετάλλευτες, λίγες ώρες πριν ξημερώσει και φωτιστεί ο δρόμος προς την Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου και την Ένδοξη Αγία Ανάσταση την Κυριακή του Πάσχα στις 5 Μαΐου 2024.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon