cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 26.04 2024

Καύση απορριμμάτων: «Προσωρινή» λύση για μακροχρόνια εφαρμογή

Η παράταξη Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης αντιδρά στο «παραθυράκι» που άφησε το υπουργείο για δυνατότητα καύσης, όχι μόνο απορριμματογενών καυσίμων, αλλά και σκουπιδιών όπως συλλέγονται από τους πράσινους κάδους…

Καύση απορριμμάτων: «Προσωρινή» λύση για μακροχρόνια εφαρμογή

Η ΑΜΑΚ τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι η τροποποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων που ανακοίνωσε ο γ.γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος, έχει σκοπό να καταστήσει την καύση απορριμμάτων ως κυρίαρχη μεθοδολογία διαχείρισης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΑΜΑΚ, στην υπό διαβούλευση αναθεώρηση του (ΕΣΔΑ) προστέθηκε ένα «παράθυρο» για καύση όχι μόνο απορριμματογενών καυσίμων, αλλά και σύμμεικτων απορριμμάτων, δηλαδή των σκουπιδιών όπως συλλέγονται από τους πράσινους κάδους. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «μεταβατικά, έως την ολοκλήρωση του συνόλου του δικτύου των ΜΕΑ/ΜΑΑ (σ.σ. μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων) που προβλέπονται σε μια περιφέρεια, είναι επιτρεπτή η θερμική επεξεργασία και υπολειμματικών σύμμεικτων αστικών αποβλήτων».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε λοιπόν ότι «μεταβατικά» επιτρέπεται η ενεργειακή αξιοποίηση σύμμεικτων σκουπιδιών προκειμένου να προσαρμοστεί στις νέες εξελίξεις της κυκλικής οικονομίας καθώς και στις πρόσφατες αλλαγές των κριτηρίων χρηματοδότησης των υποδομών διαχείρισης αποβλήτων.

Ωστόσο οι μηχανικοί βρίσκουν αυτήν την αιτιολόγηση προσχηματική, σημειώνοντας ότι οι μονάδες που θα κατασκευαστούν από εταιρείες για την καύση, με όσα χρόνια πάρει αυτό και με σκοπό να αποσβέσουν την επένδυση, δεν γίνεται να αποτελούν προσωρινή λύση.

Σύμφωνα με την ΑΜΑΚ, με την επεξεργασία των αστικών στερεών αποβλήτων σε μονάδες καύσης ή την καύση τους, ως δευτερογενών καυσίμων, σε τσιμεντοβιομηχανίες παύει να υφίσταται ουσιαστικά, η έννοια της κυκλικής οικονομίας. «Σε καμία περίπτωση η ανάκτηση ενέργειας (πλην της ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαερίου από ΧΥΤΑ) δεν μπορεί να αποτελεί κρίκο της κυκλικής οικονομίας, καθότι καταστρέφει πολύτιμους πόρους», σημειώνει.

«Η καύση απορριμμάτων και γενικά απορριμματογενών καυσίμων αποτελεί μία από τις τακτικές που έχουν αποδειχθεί επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και οχληρές για το περιβάλλον», τονίζει η ΑΜΑΚ, προσθέτοντας ότι «η μη υλοποίηση των σχεδιασμών για την ουσιαστική κυκλική οικονομία σε συνδυασμό με την ενεργειακή πολιτική και νομοθεσία, οδηγούν σε ολέθρια αποτελέσματα για την ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον».

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon