cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 25.04 2024

Οι Γεραπετρίτες ξέρουν τον τρόπο…

Οι πολίτες της νοτιότερης πόλης της Ευρώπης έχουν δείξει στο παρελθόν πως μόνο με έναν τρόπο μπορείς να σώσεις τη ζωή σου. Με αγώνα και με ενότητα.

Οι Γεραπετρίτες ξέρουν τον τρόπο…

Οι κάτοικοι της Ιεράπετρας εννοώ. Καμία σχέση με τον «εξ απορρήτων» του Μητσοτάκη.

Οι πολίτες της νοτιότερης πόλης της Ευρώπης έχουν δείξει στο παρελθόν πως μόνο με έναν τρόπο μπορείς να σώσεις τη ζωή σου. Με αγώνα και με ενότητα.

Το νοσοκομείο τους, ήδη από το 2010 και το πρώτο Μνημόνιο, είχε μπει στο στόχαστρο ολόκληρης της Τρόικας. Ηξεραν, μιλούσαν για αυτό ο Σόιμπλε και ο Ντάισελμπλουμ κι ας μην είχαν βρεθεί ποτέ εκεί. Ήταν το νοσοκομείο – πείραμα.

Είπαν οι έξυπνοι οι δικοί μας τα χρόνια των μνημονίων που ζητήθηκαν περικοπές από παντού πως εκεί κάτω στο Λασίθι, στου «διαόλου τη μάνα» που έλεγε ο Σημίτης, είναι ένας νομός που τολμάει να έχει τρία νοσοκομεία. Στον Άγιο Νικόλαο, στην Ιεράπετρα και στη Σητεία. Τέσσερα αν βάλεις και το μικρότερο της Νεάπολης.

Το άκουσαν που λέτε οι τροϊκανοί και έφριξαν.

«Να τα κλείσετε» διέταξαν.

Ούτε που ρώτησαν πόση ώρα χρειάζεσαι για να πας από την Ιεράπετρα και τη Σητεία στον Αγιο Νικόλαο, από πιο δρόμο και με πόση αγωνία και καθυστέρηση που μπορεί να σου στερήσει τη ζωή. Ούτε που νοιάστηκαν για τις ιδιομορφίες του τόπου, με τα τρία περίπου ισοδύναμα αστικά κέντρα, που το καλοκαίρι διπλασιάζεται ο πληθυσμός τους. «Να τα κλείσετε» επέμειναν.

«Θα τα κλείσουμε» απάντησαν δουλικά οι υπουργοί Υγείας εκείνης της περιόδου με πρώτο πρώτο τον Λοβέρδο. Έφτιαξε και επιτροπή εμπειρογνωμόνων μάλιστα, ανέθεσε και μελέτη σε έναν Λιαρόπουλο που μας άφησε χρόνους αφού προηγουμένως είχε πει το απίθανο «βάστα Γερούν» επί ΣΥΡΙΖΑ και ετοιμαζότανε το λουκέτο να έρθει περιποιημένο. Τα ίδια μετά και ο Άδωνις και ο Βορίδης ως υπουργοί Υγείας. (σ.σ. όπως βλέπετε σε αυτό το υπουργείο τους καλύτερους βάζουμε πάντα….)

Μόνο που δεν υπολόγιζαν τον λαό του Λασιθίου. Και ειδικά της Ιεράπετρας, που έδειξε τα δόντια του όχι μία, αλλά εκατόν μία φορές, σχεδόν σε καθημερινή βάση εκεί, δίπλα στους γιατρούς και στο προσωπικό, με ανθρώπινες αλυσίδες, με αγώνες και με το μάτι τους να γυαλίζει μέρα και νύχτα.

Και έφτασε ο Λοβέρδος, όποτε έρχεται στην Κρήτη να μην τολμά να περάσει τον Αη Γιώργη τον Σεληνάρη και να πατήσει στο Λασίθι.

Ο αείμνηστος γιατρός Αντώνης Τσικαλουδάκης, ως πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου ήταν από εκείνους που κράτησαν όρθιο το νοσηλευτικό ίδρυμα και συντόνισαν τους αγώνες. Ο Σύλλογος Φίλων του Νοσοκομείου και ο γιατρός Ανδρέας Μαμαντόπουλος, είναι και τότε και τώρα πάντα στις επάλξεις.

Το ίδιο κάνουν και τώρα οι Γεραπετρίτες. Τα σχέδια για συγχωνεύσεις νοσοκομείων βγήκαν και πάλι από το συρτάρι και ο Μητσοτάκης αφού πέρασε η πανδημία τα βάζει πάλι μπροστά. Και ξεκινούν και πάλι από το Λασίθι.

Οι Γεραπετρίτες όμως ξέρουν τον τρόπο. Και όπως το έκαναν τις προηγούμενες φορές έτσι θα το κάνουν και τώρα…

* Σήμερα Πέμπτη όλη η πόλη κατεβάζει ρολά. Κλείνει ο δήμος, τα σχολεία, τα εμπορικά καταστήματα και τα καφέ ακόμα και τα δημοπρατήρια των τοπικών προϊόντων και στις 11 συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία για να στείλουν μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι σε κάθε σχέδιο που βάζει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Κι όποιος τολμάει ας τα βάλει μαζί τους...

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon