cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 17.05 2024

Οργή για το “μπλοκάρισμα” των λογαριασμών των σεισμόπληκτων

Τελειωμό δεν έχει η ταλαιπωρία για τους σεισμόπληκτους στο Αρκαλοχώρι – Εκτός από την απίστευτη γραφειοκρατία οι σεισμόπληκτοι είδαν να κατάσχονται και τα χρήματα της… ακατάσχετης και αφορολόγητης “αρωγής”

Οργή για το “μπλοκάρισμα” των λογαριασμών των σεισμόπληκτων

Απίστευτη μοιάζει η καταγγελία που φέρνει στο φως ο Σύλλογος Σεισμόπληκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας «Η Ελπίδα». Σχεδόν 17 μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό, οι σεισμόπληκτοι, εκτός από την απίστευτη γραφειοκρατία την οποία αντιμετωπίζουν για την αποκατάσταση των ζημιών των σπιτιών τους, έρχονται αντιμέτωποι και με το… ανάλγητο πρόσωπο του κράτους.

Συγκεκριμένα, σεισμόπληκτοι είδαν να δεσμεύεται το ποσό της κρατικής αρωγής από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς παρότι αυτό το ποσό είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο. Πρόκειται δηλαδή για το αρχικό ποσό που είχε χορηγηθεί από το κράτος στους πληγέντες το οποίο είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.

Την καταγγελία έφερε στο φως ο σύλλογος των σεισμόπληκτων «Η Ελπίδα».

Μάλιστα μια καταγγελία που έφτασε στο σύλλογο από δικαιούχο της στεγαστικής συνδρομής έκανε λόγο για κατάσχεση όλου του ποσού που είχε λάβει και λόγω της γραφειοκρατίας που υπάρχει δεν είχε χρησιμοποιήσει για την αποκατάσταση των ζημιών της κατοικίας ύψους 16.000 ευρώ.

Η κατάσχεση έγινε από τραπεζικό ίδρυμα για οφειλές, ενώ σύμφωνα με τον κ. Γκαντάτσιο ακολούθησε και δεύτερο κρούσμα από άλλο σεισμόπληκτο, για κατάσχεση από τον τραπεζικό λογαριασμό που είχε δηλώσει για να πιστωθούν τα χρήματα.

Μάλιστα ο πρόεδρος του Συλλόγου σεισμόπληκτων «Η Ελπίδα» Κώστας Γκαντάτσιος μιλώντας για το συγκεκριμένο θέμα στο «Ράδιο Κρήτη» ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σίγουρα θα υπάρχουν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Στο «Ράδιο Κρήτη» παρενέβη και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, ο οποίος έκανε λόγο για παράνομη ενέργεια εκ μέρους του τραπεζικού ιδρύματος. Παράλληλα ο κ. Βαρδάκης ανέφερε ότι το θέμα θα πάει στην Βουλή ώστε να παρέμβουν τα αρμόδια υπουργεία και να επιστραφούν τα χρήματα στους δικαιούχους, αλλά και να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει περαιτέρω προστασία των σεισμόπληκτων από τέτοιες πρακτικές.

Τι λέει το ΦΕΚ για τα ποσά της Κρατικής Αρωγής;

Να θυμίσουμε ότι όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ τα ποσά η χρηματική βοήθεια είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 (Α’ 167), δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon