cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 02.05 2024

Συνεχιζόμενη η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση του Ε.Σ.Υ.

Με μελανά χρώματα περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, οι γιατροί του ΕΣΥ στα Χανιά και οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Χανίων, σε κοινή τους ανακοίνωση…

Συνεχιζόμενη η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση του Ε.Σ.Υ.

Με κοινή τους ανακοίνωση εργαζόμενοι και γιατροί των Χανίων στηλιτεύουν τις συνθήκες που επικρατούν στις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας καθώς και τις “λύσεις” που προτείνει η κυβέρνηση.

Όπως τονίζουν γιατροί και εργαζόμενοι, πλέον η ιδιότητα του νοσοκομειακού γιατρού έχει γίνει τόσο ανελκυστική που ακόμα και οι προσπάθειες πρόσληψης γιατρών με ελαστικές σχέσεις εργασίας, δεν μπορούν να καλύψουν τις κενές θέσεις.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η βασική πύλη υποδοχής και εισόδου ασθενών του νοσοκομείου στα Τ.Ε.Π., που επί μεγάλο χρονικό διάστημα είναι επανδρωμένο με μόνο δύο άτομα, έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών με μεγάλους χρόνους αναμονής και την επιβάρυνση στο μέγιστο βαθμό της λειτουργίας των δύο βασικών πυλώνων του νοσοκομείου του παθολογικού και του χειρουργικού.

Σύμφωνα με τους γιατρούς και τους εργαζομένους, τα μπαλώματα που (ξανά)επιχειρούνται με μετακινήσεις ιατρών από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, ή οι επαναπροσλήψεις συνταξιοδοτημένων γιατρών, είναι ημίμετρα τα οποία δεν απέδωσαν και δεν πρόκειται να αποδώσουν.

«Τα πρόσφατα γεγονότα παραίτησης των συναδέλφων της χειρουργικής είναι μόνο η συνέχεια ενός ντόμινο παραιτήσεων που έχει ξεκινήσει την τελευταία διετία. Αν δεν γίνει μια άμεση και γενναία (αριθμητικά και οικονομικά) κίνηση από την ηγεσία του υπουργείου υγείας, με μαζικές προσλήψεις και αύξηση μισθών, δεν θα υπάρξει ανάσχεση», καταλήγει η κοινή ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Και αυτή η χρονιά με τη συνεχιζόμενη υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση του Εθνικού συστήματος υγείας έχει οδηγήσει νοσοκομεία όλης της χώρας και το νοσοκομείο μας σε αδιέξοδα.

Θύματα αυτής της γενικότερης υποβάθμισης και απαξίωσης του εσύ είναι όχι μόνο οι εργαζόμενοι αλλά κυρίως οι ασθενείς. Τα κενά που υπάρχουν από τον εργαστηριακό τομέα, από βοηθητικό προσωπικό, τεχνολόγους, νοσηλευτές και γιατρούς στον εργαστηριακό και στον κλινικό τομέα  είναι χιλιοειπωμένα και δυστυχώς έχουν παραμείνει απλά και μόνο χιλιοειπωμένα. Οι οποίες προσλήψεις ποτέ δεν κάλυψαν το σύνολο των αναγκών παρά μόνο προσωρινά βοήθησαν στο να σταθεί όρθιο το νοσοκομείο.

Πλέον η ιδιότητα του νοσοκομειακού γιατρού έχει γίνει τόσο ανελκυστική που ακόμα και οι προσπάθειες πρόσληψης συναδέλφων με ελαστικές σχέσεις εργασίας δεν μπορούν να καλύψουν τις κενές θέσεις.

Η βασική πύλη υποδοχής και εισόδου ασθενών του νοσοκομείου μας στα Τ.Ε.Π.,  που επί μεγάλο χρονικό διάστημα είναι επανδρωμένο με μόνο δύο άτομα, έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών με μεγάλους χρόνους αναμονής και την επιβάρυνση στο μέγιστο βαθμό της λειτουργίας των  δύο βασικών πυλώνων του νοσοκομείου του παθολογικού και του χειρουργικού.

Ένα νοσοκομείο όμως δεν είναι μόνο τα επείγοντα. Είναι και οι κλινικές, τα επείγοντα, τα ειδικά ιατρεία… Εάν δεν λυθεί το πρόβλημα των Τ.Ε.Π. δεν πρόκειται νε ξεκινήσει να λύνεται και το πρόβλημα των κλινικών. θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε απλά γιατρούς για να είναι καλυμμένο από κάποια ονόματα τα προγράμματα εφημερίων.

Αν δεν προσληφθούν νέοι νοσηλευτές, τεχνολόγοι, βοηθοί εργαστηρίων, θα συνεχίσουν οι υπάρχοντες να φθείρονται και να οδηγούνται σε αναζήτηση πιό ανθρώπινων συνθηκών εργασίας εκτός των νοσοκομείων.

Τα μπαλώματα που (ξανά)επιχειρούνται με μετακινήσεις ιατρών από την πρωτοβάθμεια φροντίδα υγείας και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, οι επαναπροσλήψεις συνταξιοδοτημένων συναδέλφων (αλήθεια θα βάλουμε συναδέλφους 67 και χρονών να κάνουν επείγοντα;) είναι ημίμετρα τα οποία δεν απέδωσαν έως τώρα δεν καταλαβαίνουμε γιατί αναμένεται οτι θα τώρα θα το κάνουν και αποδεικνύουν αφενός την έλειψη σχεδιασμού τόσα χρόνια και αφεταίρου πιθανότατα θα εμβαθύνουν και θα επισπεύσουν την διάλυση του συνόλου του δημοσίου συστήματος υγείας.

Τα πρόσφατα γεγονότα παραίτησης των συναδέλφων της χειρουργικής είναι μόνο η συνέχεια ενός ντόμινο παραιτήσεων που έχει ξεκινήσει την τελευταία διετία. Αν δεν γίνει μια άμεση και γενναία (αριθμητικά και οικονομικά) κίνηση από την ηγεσία του υπουργείου υγείας, με μαζικές προσλήψεις και αύξηση μισθών, δεν θα υπάρξει ανάσχεση».

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon