cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 26.04 2024

Έρχονται 50.000 λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

50.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις φοβάται πως δεν θα καταφέρει να αποφύγει το λουκέτο σύμφωνα με την ΓΣΕΕΒΕ – Οι υψηλοί λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα

Έρχονται 50.000 λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Σύμφωνα με την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας η κατάσταση στην αγορά συνεχώς επιδεινώνεται. Το 6,5% των μελών της ΓΣΕΕΒΕ, δηλαδή περίπου 50.000 επιχειρήσεις φοβάται πως δεν θα καταφέρει να αποφύγει το λουκέτο.

«Υπάρχει ένας δείκτης, ένα ζήτημα που μας απασχολεί ιδιαίτερα. Αναφέρομαι στον δείκτη της υπερχρέωσης. Μία στις δύο επιχειρήσεις οφείλουν χρήματα σε έναν φορέα του δημοσίου. Για να φέρω ένα παράδειγμα, μόνο στον e-ΕΦΚΑ, τα τελευταία δύο χρόνια, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή από 32 δισ, πλέον μιλάμε για ένα πόσο περίπου 42 δισ. Καταλαβαίνετε πως μιλάμε για μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση» δηλώνει στο euronews ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Χαρακτηριστική περίπτωση της δύσκολης κατάστασης που βιώνουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες είναι αυτό που συμβαίνει στον χώρο του αλουμινίου.

Ο Θεόφιλος Παγιάτης κατασκευάζει αλουμίνια εδώ και 40 χρόνια, ενώ είναι Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αλουμινίου. Στην επιχείρηση του εργάζονται επτά τεχνίτες. Όπως λέει στο euronews, ο κλάδος περνά δύσκολες μέρες, ενώ βιοτεχνίες με μεγάλες ληξιπρόθεσμες οφειλές απειλούνται ακόμη και με λουκέτο.

«Αυτή είναι μια απαράδεκτη κατάσταση! Δεν μπορεί μια μικρή επιχείρηση να έχει αύξηση στο κόστος ενέργειας κατά 85%. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να ακολουθήσουν αυτό τον τρελό χορό των αυξήσεων. Πριν από 8 μήνες μια βέργα αλουμίνιου κόστιζε 5.50 ευρώ το κιλό. Σήμερα κοστίζει πάνω από 10 ευρώ. Η τιμή έχει διπλασιαστεί, οπότε και εμείς δεν μπορούμε παρά να επιβαρύνουμε τον πελάτη μας» υποστηρίζει ο Θεόφιλος Παγιάτης.

Αφήνουν “κλεισμένες δουλειές” γιατί στην πορεία το κόστος των πρώτων υλών εκτοξεύτηκε και θα τους “έβαζε μέσα”…

Οι υψηλοί λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Οι τιμές των πρώτων υλών έχουν αυξηθεί σημαντικά με αποτέλεσμα κάποιοι βιοτέχνες να αφήνουν “δουλειές” που έχουν κλείσει. Διότι έκαναν μια συμφωνία με χαμηλότερες τιμές, όμως στην πορεία το κόστος των πρώτων υλών εκτοξεύτηκε. Οπότε θα ξόδευαν περισσότερα από όσα ήλπιζαν πως θα κερδίσουν.

«Πραγματικά είναι τραγικό να φτάνεις στο σημείο να εγκαταλείπεις μια συφωνία που έχεις κλείσει, επειδή καταλαβαίνεις πως τελικά θα μπεις μέσα. Ξέρω συναδέλφους που με τις λίγες αποταμιεύσεις τους προσπαθούν να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους. Λογικό είναι, πονάνε την δουλειά τους. Όμως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ καιρό, δεν οδηγεί πουθενά» υποστηρίζει ο Θεόφιλος Παγιάτης.

Με πληροφορίες από euronews

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon