cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Κυ 05.05 2024

Εργατική Πρωτομαγιά με Απολύσεις στα Δημόσια Νοσοκομεία!!!

Η κυβέρνηση για 2η φορά τον τελευταίο χρόνο απολύει συμβασιούχους του ΕΣΥ, κάτι που καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει κάνει από το 2013 και μετά!!!

Εργατική Πρωτομαγιά με Απολύσεις στα Δημόσια Νοσοκομεία!!!

Την 1η φορά δεν ανανέωσε συμβάσεις επικουρικού προσωπικού λόγω μη εμβολιασμού, το οποίο θα μπορούσε να εργαστεί κανονικά με 2 rapid tests την εβδομάδα, έλεγχοι που ούτως ή άλλως θα έπρεπε να γίνονται σε όλο ανεξαιρέτως το υγειονομικό προσωπικό, τη στιγμή που όλοι κολλάνε και όλοι μεταδίδουν.

✍️ Δημήτρης Φλυτζανής για το CretaNews

Ο εμβολιασμός δε μπορεί να αποτελεί ούτε τιμωρία, ούτε εκφοβισμό, ούτε επιβράβευση. Είναι ένα μέσο συλλογικής και ατομικής προστασίας που θα μπορούσε συλλειτουργώντας με ένα συνολικό σχέδιο να έχει αποτελέσματα και γι’ αυτό καλούσαμε και καλούμε όλες και όλους να εμβολιαστούν. Η κυβέρνηση όχι απλά εκβιάζει και τιμωρεί, αλλά εντελώς προσχηματικά χρησιμοποιεί τον εμβολιασμό για να αφήσει ανοιχτό το παράθυρο των απολύσεων στο δημόσιο.

Σήμερα η κυβέρνηση προχωράει ένα βήμα περαιτέρω. Συγκεκριμένα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση Γ4βΓ.Π.οικ.21912 – ΦΕΚ 1995 Β 20/4/2022 στο άρθρο 2 αναφέρεται ότι η παράταση έως 31/12/2022 των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού, για το προσωπικό που έχει αντικαταστήσει υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή καθηκόντων λόγω μη εμβολιασμού, διακόπτεται όταν ο υπό αναστολή υπάλληλος επιστρέψει στα καθήκοντα του.

Στο Γ.Ν. Βενιζέλειο – Πανάνειο το προσωπικό αυτό ανέρχεται σε 28 άτομα με τις ειδικότητες: νοσηλευτών, τραπεζοκόμων, καθαριότητας, διοικητικών γραμματέων, γενικών καθηκόντων, φύλαξης, διοίκησης μονάδων υγείας, ιατρικών εργαστηρίων. Από αυτούς με βάση την ΚΥΑ και την τρέχουσα κατάσταση αναστολών θα αποχωρήσουν 22 άτομα!!! Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο ΠΑΓΝΗ που από τα 55 άτομα αποχωρούν τα 38, ενώ το πρόβλημα αφορά όλα τα νοσοκομεία Πανελλαδικά – κατ’ εκτίμηση μας απολύονται πάνω από 1000 εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία!!!

Πώς θα ανοίξουν οι κλινικές που είχαν συγχωνευτεί λόγω Covid-19 όπως η ΩΡΛ και η Πνευμονολογική στο Γ.Ν. Βενιζέλειο – Πανάνειο; Πώς θα ανοίξουν επιπρόσθετες χειρουργικές αίθουσες, μετά τον διετή περιορισμό των χειρουργείων λόγω της Πανδημίας; Με απολύσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού; Πως θα καλυφθούν άμεσα τα κενά που θα δημιουργηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα από αποχωρήσεις προσωπικού για οποιαδήποτε λόγο;

Πραγματικά είναι μια τραγική απόφαση τη στιγμή που καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες και οι ελλείψεις είναι τεράστιες, αν μάλιστα λάβουμε υπόψιν τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων, το γεγονός ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια δεν έχει ολοκληρωθεί καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού από προκήρυξη αυτής της κυβέρνησης, και τις αυξημένες ανάγκες λόγω Πανδημίας.

Αυτό είναι το ευχαριστώ στους ανθρώπους που κλήθηκαν να στηρίξουν το ΕΣΥ σε αντίξοες συνθήκες, εργαζόμενοι σε εξοντωτικούς ρυθμούς, με εξευτελιστικούς μισθούς (λαμβάνοντας υπόψη και τις αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις λόγω ακρίβειας), χωρίς να έχουν πάρει ούτε τις κανονικές τους άδειες. Η αναγνώριση της προσφοράς τους συνοψίζεται σε μία τηλεφωνική ενημέρωση ότι 30 Απριλίου (σε 2 ημέρες) απολύονται!!! Πως μπορείς να το κάνεις αυτό όταν 31 Μαρτίου τους ανανέωσες τη σύμβαση μέχρι το τέλος του έτους??? Κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους απέρριψαν άλλες εργασίες, ενόψει και της τουριστικής περιόδου.

ΝΤΡΟΠΗ!!!

Προφανώς και η κυβέρνηση λειτουργεί μόνο με οικονομικά κριτήρια, αδιαφορώντας για το δημόσιο συμφέρον και το εθνικό σύστημα υγείας. Εκτός και αν θεωρούν ότι η Πανδημία έχει τελειώσει, τη στιγμή που την τελευταία εβδομάδα η Ελλάδα έχει περάσει στην πρώτη θέση παγκοσμίως σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμό λόγω covid-19. Είτε θεωρούν ότι οι συνθήκες εργασίας στο ΕΣΥ είναι πολύ καλές και δε χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση, γι’ αυτό άλλωστε αποχωρούν από το Δημόσιο ικανοί και έμπειροι ιατροί, όντας ευχαριστημένοι από τους μισθούς και την κατάσταση που επικρατεί.

Όλο αυτό βέβαια εντάσσεται στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ», με λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπου το κόστος λειτουργίας θα καλύπτεται από τις πληρωμές των ασθενών – πελατών, με όσο το δυνατό μικρότερη κρατική χρηματοδότηση.

Αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να περάσει έτσι. Πρέπει επιτέλους να αντιδράσουμε. Αύριο μπορεί να είμαστε εμείς στη θέση αυτών που απολύονται, είτε δε θα υπάρχει καν νοσοκομείο να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας…

Τιμούμε τους αγώνες της εργατικής τάξης, τις αιματηρές θυσίες χιλιάδων εργατών στο δρόμο της απελευθέρωσης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης! Δεν ανεχόμαστε να ζούμε με ένα μισθό που συρρικνώθηκε περισσότερο από 30% την προηγούμενη δωδεκαετία, ενώ αυξάνονται η εντατικοποίηση, οι συνεχείς εφημερίες και βάρδιες, οι χρωστούμενες ημέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• Καμία απόλυση. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
• Άρση των αναστολών εργασίας.
• ΟΧΙ ΣΤΟ «ΝΕΟ ΕΣΥ» των νοσοκομείων-επιχειρήσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.
• Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
• Ένταξη όλου του υγειονομικού προσωπικού στα ΒΑΕ.

Ο Δημήτρης Φλυτζανής από το 2011 ως το 2013 διετέλεσε σύμβουλος πληροφορικής του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και των Υγειονομικών Περιφερειών στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης. Από το 2013 έως και 2021: επικουρικός ΠΕ Πληροφορικής στο Γ.Ν. Βενιζέλειο – Πανάνειο. Από το 2021 έως και σήμερα: Μέλος του συλλόγου εργαζομένων και εκπρόσωπος προσωπικού πλην ιατρών στο Δ.Σ. του Βενιζελείου.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon