cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 25.04 2024

Ο Χάρης Μαμουλάκης μιλάει στο CretaNews για ΒΟΑΚ, τρένο στην Κρήτη, δημοσκοπήσεις και το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ

Τι απαντά ο Χάρης Μαμουλάκης στο CretaNews και τον Λευτέρη Τζουανάκη για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν το Ηράκλειο και την Κρήτη, όπως ο ΒΟΑΚ, τα μέσα σταθερής τροχιάς, αλλά και για θέματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, όπως οι δημοσκοπήσεις;

Ο Χάρης Μαμουλάκης μιλάει στο CretaNews για ΒΟΑΚ, τρένο στην Κρήτη, δημοσκοπήσεις και το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο βουλευτής Ηρακλείου και εκ νέου υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κ. Χάρης Μαμουλάκης, μιλάει στο Cretanews και δίνει απαντήσεις για μια σειρά από θέματα που απασχολούν τους Ηρακλειώτες και γενικότερα τους Κρητικούς. Μας μιλάει για το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ μόλις βρεθεί στην κυβέρνηση και μας αποκαλύπτει την πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την πρώτη ημέρα της προοδευτικής κυβέρνησης, πριν καν ανοίξει η Βουλή.

  • Ποια θα είναι τα 3 πρώτα βήματα της προοδευτικής κυβέρνησης με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα;
  • Αλλά και ποιο το όραμα του κ. Χάρη Μαμουλάκη για την Κρήτη και, φυσικά, πώς ο ίδιος χωράει σε αυτό;

Στις 15 Μαΐου κατεβαίνει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την προεκλογική του ομιλία στο Ηράκλειο. Όπως μαθαίνουμε, θα μεταβεί μέσω ΒΟΑΚ και στον Άγιο Νικόλαο. Πιθανόν να δούμε ξανά ένα δεύτερο επεισόδιο στο γνωστό έργο του “ΒΟΑΚ που «ξεκόλλησε» κατόπιν ενεργειών μου”. Τελικά, κύριε Μαμουλάκη, ο ΒΟΑΚ ξεκόλλησε ή όχι; Γιατί υπήρξε τόσο μεγάλη καθυστέρηση; Είχε κολλήσει και επί ημερών σας;

Η Β’ φάση του διαγωνισμού που ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες, είναι η συνέχεια της Α’ φάσης που έχει προκηρυχθεί το 2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την υφιστάμενη αρχιτεκτονική και την υφιστάμενη χάραξη. Γι’ αυτό και αυτή η επιθυμία εργαλειοποίησης του ΒΟΑΚ από την ΝΔ, που όλως τυχαίως «κατάφερε» να συγχρονίσει την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο με τις εθνικές εκλογές, δεν μπορούν να αποκρύψουν την πραγματική παρακαταθήκη της κυβέρνησης στο πολύπαθο έργο.

Το μόνο που προσέφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ήταν πολυετή καθυστέρηση, διόδια για τους οδηγούς με σημαντικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και την αναπτυξιακή προοπτική, ακόμη και στις μετακινήσεις γύρω από το Ηράκλειο, καθώς και σκιώδη διόδια που θα επιβαρύνουν το Ελληνικό Δημόσιο προς όφελος τους παραχωρησιούχου.

Κατάφερε ακόμη να οδηγήσει τον Δήμο Ηρακλείου σε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας παρεμβάσεις ώστε να μην διχοτομηθεί η πόλη από τον ΒΟΑΚ και να είναι εφικτή η σύνδεση του βορείου με το νότιο τμήμα της. Αυτή όμως ήταν, αυτή παραμένει η ΝΔ. Μπίζνες για λίγους και εκλεκτούς εις βάρος του κράτους, εις βάρος των πολιτών. Στις 21 Μαΐου, θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει.

Στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο ακούσαμε τον ευρωβουλευτή σας κ. Πέτρο Κόκκαλη να επαναλαμβάνει το δίλημμα των εκλογών, κατά την γνώμη μας, το οποίο είχαμε ακούσει και τον κ. Τσίπρα να αναφέρει σε κάποια από τις ομιλίες του: “Θέλουμε μια δεξιά με έναν Μητσοτάκη να κάνουν ό,τι θέλουν ή θέλουμε μια αριστερά και έναν Τσίπρα να κάνουν ό,τι μπορούν;”. Και ερωτώ, κύριε Μαμουλάκη, αυτό το “ό,τι μπορούν” σημαίνει έναν ακόμα “συμβιβασμό” σε πολλαπλά θέματα που καίνε την κοινωνία ή θα τολμήσετε να κάνετε συγκρούσεις όπου χρειαστεί;

Για εμάς και πλέον και για τον ελληνικό λαό είναι πιο σαφές από ποτέ ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετράει αντίστροφα για την εκλογική της ήττα στις 21 Μαΐου. Θέλουν οι Έλληνες πρωθυπουργό που δεν έχει αφήσει ψέμα που να μην πει και θεσμό να μην παραβιάσει; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι.

Ο πολίτης σήμερα αισθάνεται το κράτος ως εχθρό. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Και για να αλλάξει χρειαζόμαστε περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη λογοδοσία, λιγότερο κομματικό κράτος, περισσότερες δομές και διαδικασίες ελέγχου. Αυτό μόνο μία προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να το πετύχει.

Η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο αναγέννησης και ανάταξης. Που σημαίνει ανασυγκρότηση του Κράτους, ανάταξη και στήριξη της κοινωνίας, που σημαίνει ανάσα της Δημοκρατίας, προκειμένου να γίνει πράξη το όραμά μας για Δικαιοσύνη στον τόπο. Κι αν χρειαστεί να έρθουμε σε σύγκρουση να είστε σίγουρος κε Τζουανάκη ότι θα το κάνουμε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ξέρει κι μπορεί να φέρει την αλλαγή. Αλλά και είναι έτοιμος. Έχουμε ετοιμάσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την πρώτη ημέρα της προοδευτικής κυβέρνησης, πριν καν ανοίξει η Βουλή. Αυτή η ΠΝΠ έχει 3 άρθρα:

1. Θα ακυρωθούν όλοι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας μέχρι να νομοθετηθεί το σχέδιο που παρουσιάσαμε πρόσφατα και έχει την υπογραφή και της Λούκας Κατσέλη.

2. Μείωση του ΦΠΑ στον κατώτερο συντελεστή για τα τρόφιμα, ακόμα σε μηδενικό συντελεστή για τα είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και μείωση του ΕΦΚ καυσίμων στο κατώτερο επιτρεπτό επίπεδο που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

3. Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Σας ακούσαμε πολύ να μιλάτε για μέσα σταθερής τροχιάς στην Κρήτη. Τώρα, μετά τα Τέμπη, μπορεί να συνεχιστεί μια τέτοια κουβέντα; Είδαμε και πάθαμε να πείσουμε τον κόσμο, εσείς με αρκετές προτάσεις σας εδώ και καιρό, αλλά και εμείς πρόσφατα στο cretanews, ότι το να μιλάμε για τρένο ή προαστιακό στην Κρήτη, ακόμα και για τραμ, δεν είναι γραφικό. Και τώρα τι; Πώς μπορεί να συνεχιστεί μια τέτοια κουβέντα;

Το δυστύχημα στα Τέμπη όχι μόνο δεν αποθαρρύνει την αναγκαιότητα για τη δημιουργία μέσου σταθερής τροχιάς που θα συνδέει το νέο διεθνές αεροδρόμιο Καστελλίου με τα μεγάλα αστικά κέντρα της Κρήτης και υποδομές όπως το λιμάνι, αλλά την ενισχύει.

Το τρένο ήταν και θα παραμείνει ένα από τα πιο ασφαλή μέσα μεταφοράς. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν έχει αντιληφθεί την αξία του ή δεν θέλει να την δει.

Από την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την αποτελεσματικότητα του κράτους προκύπτει ότι η αναποτελεσματικότητα του κράτους οφείλεται και σε φαινόμενα εκτεταμένης διαφθοράς, που είναι χαρακτηριστικά τα 4 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ.

Κάθε τι δημόσιο έχει απαξιωθεί, ημέτεροι και γαλάζια golden boys απολαμβάνουν απευθείας αναθέσεις δισεκατομμυρίων και μπόνους εκατομμυρίων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεσμεύεται για ένα κράτος αξιοκρατικό, δημοσιονομικά βιώσιμο, αποτελεσματικό, ασφαλές και δημοκρατικό. Όχι το πελατειακό, αναξιοκρατικό, ανασφαλές και κράτος λάφυρο των κομματικών στρατών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει αντιληφθεί ότι την τεράστια συνεισφορά που θα είχε ένα μέσο σταθερής τροχιάς στην Κρήτη, καθώς θα δημιουργούσε μια νέα τουριστική ταυτότητα για το νησί. Υπάρχει και το κόστος σε ανθρώπινες ζωές που χάνονται στους δρόμους, αλλά αυτό ο κ. Μητσοτάκης δεν το λαμβάνει υπόψιν του. Ανησυχεί μόνο για την βιωσιμότητα του ΒΟΑΚ, αφού θα μείωνε την κίνηση του αυτοκινητόδρομου ο οποίος, όπως είναι η γνωστό, η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει μέσα από την επιβολή διοδίων επί της ουσίας, σε όλο το νησί.

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση – στοίχημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αν ο λαός αποφασίσει να σας δώσει την εξουσία ξανά;

Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη αυτά τα 4 χρόνια έχει δημιουργήσει μια αβίωτη πραγματικότητα για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών σε όλα τα επίπεδα. Αύξηση των ανισοτήτων, μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, αρνητικά ρεκόρ στην πανδημία, απαξίωση κρίσιμων υποδομών, όπως αναδείχτηκε από τα δυστύχημα στα Τέμπη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πανέτοιμος για σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή, για να κάνει μια «νέα αρχή για τη χώρα».

Πρωταρχικός στόχος που αποτελεί και πρόκληση για εμάς είναι να αντιμετωπίσουμε το κύμα της ακρίβειας. Να ανακουφίσουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που δεν μπορούν να πάρουν ανάσα λόγω των ανατιμήσεων. Να ενισχύσουμε τα εισοδήματα των μισθωτών, να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος με έμφαση στην Υγεία, την Παιδεία και τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.

Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε με τους πολίτες το «Συμβόλαιο για την Αλλαγή» για να φέρουμε Δικαιοσύνη Παντού και μια Δημοκρατική Προοδευτική Διακυβέρνηση.

Θεωρείτε ότι οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν πραγματικά την εκλογική άποψη της κοινής γνώμης ή μήπως θέλουν να την διαμορφώσουν απλά προς όφελος της απερχόμενης κυβέρνησης; Ποιο είναι εκείνο το σημάδι που εντοπίζετε εσείς και σας κάνει να πιστεύετε ότι θα είστε οι νικητές των εκλογών;

Κε Τζουανάκη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι δημοσκοπήσεις είναι επιστημονικά εργαλεία παραγωγής γνώσης και δεν αποτελούν μαγικές σφαίρες που δείχνουν τα μελλούμενα. Ή για να σας το πω διαφορετικά αποτυπώνουν και «φωτογραφίζουν» τη στιγμή. Ας μην ξεχνάμε ότι από το 2012 μετά οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω. Αυτό συνέβη και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 και στο δημοψήφισμα και στις εκλογές του 2019. Εξάλλου, για εμάς μετράει η «ζωντανή» δημοσκόπηση που δεν είναι άλλη από τον κόσμο. Τον κόσμο που στα μάτια του βλέπουμε την απόγνωση και την αγωνία από τα 4 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ και την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Πείτε μας εν συντομία ποιο είναι το δικό σας όραμα για την Κρήτη (υποδομές – ανάπτυξη – τουρισμός); Και πώς βλέπετε τον Χάρη Μαμουλάκη μέσα σε αυτό;

Το δικό μας όραμα έχει στο επίκεντρό του τους πολλούς. Είναι συμπεριληπτικό, πράσινο και κοινωνικά δίκαιο. Αποδείξαμε στην πράξη, την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το τι μπορούμε να κάνουμε στις υποδομές. Θυμίζω ότι ο ΒΟΑΚ ξεκίνησε ουσιαστικά με την Α’ φάση του διαγωνισμού που είπαμε και παραπάνω επί ΣΥΡΙΖΑ, το 2018, θυμίζω το νέο διεθνές αεροδρόμιο Καστελίου, τον κάθετο άξονα της Μεσαράς, κ.α.

Ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, δεν έχω καμία πρεμούρα για θέσεις και αξιώματα. Στόχος μου ήταν και παραμένει να είμαι χρήσιμος στον τόπο μου. Να προσφέρω όσο μπορώ στην κοινή προσπάθεια, να βάλω ένα λιθαράκι σε ό,τι δικαιούμαστε να έχουμε ως Ηρακλειώτες, ως Κρητικοί. Ο τόπος μας άλλωστε, συνεισφέρει τα μέγιστα στην Πολιτεία, οφείλει και η Πολιτεία, να προσφέρει στον τόπο.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon