cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Τε 24.04 2024

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων η έκθεση «BΑΤΗ ΤΙΜΕ!»

Εγκαινιάσθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων η περιοδική έκθεση με τίτλο «BΑΤΗ ΤΙΜΕ! Σώμα – Νερό – Διάλογοι», η οποία διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων…

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων η έκθεση «BΑΤΗ ΤΙΜΕ!»

Η έκθεση όπως δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου πριν την τελετή των εγκαινίων, η διευθύντρια της εφορείας αρχαιοτήτων Χανίων, Ελένη Παπαδοπούλου, πραγματοποιείται πάνω στην ιδέα και σε συνεργασία με το Μουσείο Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου (MuCEM | Μασσαλία), με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Μέσα από 137 αρχαία, μεσαιωνικά και σύγχρονα αντικείμενα και έργα τέχνης -από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων και του MuCEM, καθώς και άλλων μουσείων και συλλογών στην Ελλάδα και τη Γαλλία και τις 6 θεματικές της ενότητες επιχειρείται μια πρωτότυπη ιστορική και καλλιτεχνική ώσμωση και ένας συνεχής διάλογος με τις ποικίλες όψεις των διαχρονικών λουτρικών συνηθειών, ζωτικό στοιχείο των πολιτισμών της Μεσογείου.

Όπως τόνισε, «η έκθεση αποτελεί το δεύτερο μέρος της συνεργασίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων με το Μουσείο Πολιτισμών της Ευρώπης, στο πλαίσιο μιας τριετούς προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Κρήτης με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για την τοπική ανάπτυξη μέσα απο τον πολιτισμό».

Το πρώτο μέρος της συνεργασίας ειχε υλοποιηθεί στην Μασσαλία απο τον Οκτώβριο του 2021, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου του 2022, με την προβολή του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων μέσω 13 αντιπροσωπευτικών αντικειμένων απο τις συλλογές του.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης αφού τόνισε οτι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων αποτελεί κόσμημα για την Κρήτη και τη χώρα, επανέλαβε οτι η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει κάθε πράξη πολιτισμού που αναδεικνύουν την εξωστρέφεια του νησιού πάνω σε πολιτιστικές δράσεις. « Πιστεύω απόλυτα οτι ο πολιτισμός αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της κάθε περιοχής», είπε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, καλωσόρισε στα Χανιά την εκθεση και την Γαλλική αποστολή, αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο μουσείων και τόνισε οτι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο επανατοποθετεί τα Χανιά όχι μόνο σε τοπικό αλλά σε μεσογειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο. «Με την εκθεση αυτή αποδεικνύεται με ακρίβεια αυτός ο χαρακτήρας του μουσείου», είπε χαρακτηριστικά.

Απο την πλευρά του ο πρόεδρος του Μουσείου Πολιτισμών της Ευρώπης, Jean-François Chougnet, αναφέρθηκε στην αξία της συνεργασίας του Μουσείου με το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, τονίζοντας οτι ο πολιτισμός είναι ένας σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης.

Την έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 5 Σεπτεμβρίου, συνοδεύει επιστημονικός κατάλογος σε δύο γλώσσες (αγγλικά και ελληνικά).

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon