cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Τε 24.04 2024

Χρέος της γενιάς μας η ανατροπή!

Το “Ζ” του Κώστα Γαβρά θα προβάλει στο Πολύκεντρο του δήμου Ηρακλείου, η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη 15 Νοεμβρίου, στις 7.00 το απόγευμα!!!

Χρέος της γενιάς μας η ανατροπή!

Κάποιες ταινίες – documenta είναι πάντα επίκαιρες, κάποια κείμενα – μαρτυρίες είναι πάντα ζωντανά και κάποια ιστορικά γεγονότα είναι πάντα χαραγμένα στην μνήμη μας.

Από τη δολοφονία Λαμπράκη, στην εποχή των “Λαμπράκηδων” και τις ιστορικές προσλαμβάνουσες και αξίες, της Ανανεωτικής Αριστεράς και του ΚΚ Εσωτερικού.

Την κορυφαία πολιτική ταινία “Ζ” του Κ.Γαβρά προβάλλει δωρεάν την Τρίτη 15 Νοεμβρίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Πολύκεντρο του δήμου Ηρακλείου, η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα ακολουθήσει συζήτηση μετά το τέλος της προβολής.

Το “Ζ” του Κώστα Γαβρά, παραγωγής 1969, έχει θέμα τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, και την αναζήτηση των ενόχων από τον ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη, μετέπειτα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Το σενάριο, διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος που έγραψε το 1966 ο Βασίλης Βασιλικός, υπέγραψε ο Ισπανός συγγραφέας Χόρχε Σεμπρούν, ο οποίος αργότερα έγινε υπουργός Πολιτισμού της Ισπανίας.

Πρόθεση των δημιουργών ήταν το «Ζ» του τίτλου να προφέρεται «Ζει» και όχι «ζήτα», καθώς ήθελαν να εκφράζει ηχητικά το ρήμα που ακουγόταν στις διαδηλώσεις που έγιναν όταν σκοτώθηκε ο βουλευτής – «Λαμπράκη ζεις, εσύ μας οδηγείς» και «Ζει, Ζει, Ζει».

Στη συμπλήρωση 49 χρόνων από την εμβληματική πράξη αντίστασης του αντιδικτατορικού αγώνα, αυτή της εξέγερσης των νέων στο Πολυτεχνείο, θυμόμαστε και τιμούμε τους ηρωικούς αγώνες της νεολαίας και του λαού μας για ψωμί, παιδεία και ελευθερία, απέναντι στη χούντα των συνταγματαρχών.

Τους αγώνες αυτούς, που με αποκορύφωμα την κατάληψη του Πολυτεχνείου, συνέβαλλαν καταλυτικά στην κατάρρευση της δικτατορίας.

Το Πολυτεχνείο συμβολίζει για εμάς τον συνεχή αγώνα για δημοκρατία και ελευθερία, για κοινωνική δικαιοσύνη και χειραφέτηση και υπενθυμίζει ότι τίποτα από αυτά δεν είναι δεδομένο, αλλά θα πρέπει διαρκώς να επαγρυπνούμε για την διαφύλαξη της δημοκρατίας, ενάντια στον ολοκληρωτισμό και τον αυταρχισμό. Αυτός είναι ο δικός μας όρκος στο Νοέμβρη.

Το Πολυτεχνείο ανήκει στο λαό και οι αγώνες σε αυτούς που τους έδωσαν και τους δίνουν καθημερινά.

Πλάι στους νέους και τις νέες που διεκδικούν έναν κόσμο δίκαιο και συμπεριληπτικό.

Πλάι στους νέους και τις νέες που εμπνέονται από την ιστορική μνήμη και θέλουν να αγωνιστούν με τη σειρά τους για ένα μέλλον με προοπτική. Χρέος της γενιάς μας η ανατροπή!

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon