cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 19.04 2024

Έχουν πάει την εκπαίδευση σε άλλο επίπεδο

Πως από την Φινλανδία που έπιασε την πρώτη θέση στην ανθεκτικότητα έναντι της παραπληροφόρησης για 5η συνεχή φορά ανακαλύπτουμε τι συμβαίνει σε επίπεδο εκπαίδευσης – ενημέρωσης στην Ελλάδα;

Έχουν πάει την εκπαίδευση σε άλλο επίπεδο

Η Φινλανδία κατέλαβε την πρώτη θέση όσον αφορά την ανθεκτικότητα έναντι της παραπληροφόρησης για πέμπτη συνεχή φορά – H Φινλανδία δεύτερη καλύτερη χώρα σε μαθητικές επιδόσεις

Πριν από λίγες ημέρες σας γράφαμε για τις μαθητικές επιδόσεις και την κατάντια του εκπαιδευτικού συστήματος μας! Δείτε το σχετικό: Στις τελευταίες 5 χώρες σε μαθητικές επιδόσεις η Ελλάδα

Πάνω στο “ψάξιμο” μας λοιπόν, όχι για το το πηγαίνει στραβά στην χώρα μας, ξέρουμε μάλλον τι πάει στραβά, αλλά μάλλον κάνουμε και τα στραβά μάτια μη τυχόν και βγούμε από το βόλεμα μας. Ψάξαμε λοιπόν τι κάνουν βρε παιδί μου οι άλλες χώρες καλύτερα από εμάς και πάνε τόσο καλά και βγάζουν και μαθητές με καλύτερες επιδόσεις από τους δικούς μας.

Εντάξει, για το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας, γνωστό για τις επιδόσεις του σε όλες τις διεθνείς αξιολογήσεις, σας είχαμε γράψει και στο το σχετικό: Γνώρισαν από κοντά το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας. Σας γράψαμε ξανά και στο τελευταίο “Στις τελευταίες 5 χώρες σε μαθητικές επιδόσεις η Ελλάδα“.

Ωστόσο, πάνω στο ψάξιμο μας πέσαμε και σε μια δημοσίευση από τους The New York Times και μάθαμε πως στην Φινλανδία διδάσκουν τους νέους πως να εντοπίζουν ψευδείς ειδήσεις. Και μάλιστα η Φινλανδία κατέλαβε την πρώτη θέση όσον αφορά την ανθεκτικότητα έναντι της παραπληροφόρησης για πέμπτη συνεχή φορά!!!

Και βέβαια ο πολίτης που είναι καλά “διαβασμένος” και ταυτόχρονα σωστά “ενημερωμένος” είναι και ένας πολίτης απόλυτα συνειδητοποιημένος και ενεργός.

Είναι ένας πολίτης με ορθή κρίση και ένας πολίτης που μπορεί να αποφασίσει με σοβαρότητα για το παρόν και το μέλλον του. Και σίγουρα έναν τέτοιο πολίτη δεν μπορεί να τον κοροϊδέψει κανένας.

Καταλαβαίνετε τώρα γιατί εμείς επιλέγουμε στην χώρα μας να μην έχουμε σωστά εκπαιδευμένους πολίτες και σωστά ενημερωμένους πολίτες; Μα φυσικά για να μπορούν να κάνουν παιχνίδι οι “φελλοί” και φυσικά μέσω αυτών τα… “συμφέροντα”.

Θέλετε να το κάνουμε και “ταληράκια” για το τι ακριβώς συμβαίνει στην δική μας χώρα;

Την εβδομάδα λοιπόν που βγαίνει η διεθνής αξιολόγηση του ΟΟΣΑ για τις μαθητικές επιδόσεις, στην οποία η χώρα μας είναι στις 5 τελευταίες θέσεις, μαθαίνουμε ότι 2 μαθητές του Γυμνασίου έμειναν στην ίδια τάξη γιατί πολύ απλά η Πολιτεία, το Κράτος τους άφησε χωρίς… σχολείο. Μιλάμε για την περίπτωση της Γαύδου. Πήγε όμως στα Θεοφάνεια εκεί ο συντοπίτης τους -να τονιστεί και αυτό παρακαλώ- Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να κάνει το… πατριωτικό show του και να πουλήσει -προεκλογικά- μια λύση και καλά για τους 2 αυτούς ξεχασμένους μαθητές. Οι οποίοι έχασαν την χρονιά τους όμως.

Και όλα αυτά εν έτη 2022-2023, όπου το κράτος δεν έχει λεφτά να τους στείλει 2-3 καθηγητές να τους κάνουν μάθημα, την ίδια στιγμή όμως που “πετάμε” με απευθείας αναθέσεις εκατομμύρια ευρώ σε φίλους και εκλεκτούς. Και μιλάμε επίσης για την ίδια χώρα που διαφημίζει το project Ελλάδα 2.0 και τα φοβερά και τρομερά data centers που θα κάνουν την Κρήτη τον απόλυτο μεσογειακό ψηφιακό κόμβο.

Και μιλάμε επίσης για την ίδια χώρα που την ίδια αυτή εβδομάδα που μάθαμε για τους 2 μαθητές της Γαύδου αλλά και για την αξιολόγηση του ΟΟΣΑ για τις μαθητικές επιδόσεις, πανηγυρίζουμε για το ότι η Κρήτη θα αποκτήσει δικό της κέντρο του ΟΟΣΑ. Η ίδια αυτή τώρα χώρα δεν μπόρεσε να βρει τόσους μήνες ένα πλαίσιο να διδάξει τα 2 αυτά παιδιά της ακριτικής Γαύδου έστω και μέσω τηλεκπαίδευσης, το θυμάστε το φοβερό Webex ε;

Και τώρα που το κλείσαμε το θέμα της εκπαίδευσης, πάμε να δούμε τι γίνεται και με την… ενημέρωση μας για να συνεχιστεί το γέλιο – κλάμα για την κατάντια μας.

Την ίδια λοιπόν βδομάδα που επιχειρείται μια ακόμα δημοκρατική εκτροπή. Ναι η παρέμβαση Ντογιάκου σε μια Ανεξάρτητη Αρχή (ΑΔΑΕ) είναι σίγουρα μια δημοκρατική εκτροπή. Πόσο μάλλον όταν αυτή επιχειρείται με σκοπό το κουκούλωμα του σκανδάλου των υποκλοπών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Την ίδια εβδομάδα που επίσης και με αφορμή τον θάνατο του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ επιχειρείται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ ένα χυδαίο ξέπλυμα ενός από τα πιο βρόμικα κεφάλαια στην σύγχρονη ελληνική ιστορία. Αυτό του ρόλου του τότε Βασιλιά Κωνσταντίνου, αλλά και του… μπαμπά Μητσοτάκη, στην Αποστασία που στην συνέχεια έφερε την Χούντα και την απώλεια μέρους της Κύπρου…

Την ίδια βδομάδα επίσης που διαπιστώνουμε πως η χώρα μας αφήνει εξάχρονα παιδιά να πεθαίνουν, γυρνώντας την Ελλάδα μέσα σε σαράβαλα ασθενοφόρα, επειδή δεν διαθέτει τις απαραίτητες ΜΕΘ στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, αλλά διαθέτει όμως τα ελικόπτερα της να τρέχουν είτε για τις βόλτες του Πρωθυπουργού, είτε για να μεταφέρουν παπάδες ακόμα και για προληπτικούς λόγους…

Ε, την ίδια αυτή εβδομάδα λοιπόν έχουν κατακλείσει τα ελληνικά ΜΜΕ δημοσιεύματα για τον πρίγκιπα Χάρι με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του. Εντάξει; Στον τοπικό τύπο η κατάσταση είναι βέβαια ακόμα πιο “αστεία”, αλλά άσε μην ανοίγουμε πληγές και χαλάσουν οι καρδιές μας τώρα.

Τα fake news (ψευδείς ειδήσεις – παραπληροφόρηση) είναι μια πραγματική απειλή για τη συνοχή και σταθερότητα – κανονικότητα των κοινωνιών μας, αλλά και ένα μέσο για την εκμετάλλευση τους εν μέσω… μιας επίπλαστης “κανονικότητας” ή “ανάπτυξης”.

Χωρίς εκπαίδευση σωστή και χωρίς ενημέρωση σωστή λοιπόν σωσμός… δεν υπάρχει!!!

Και εντάξει ας μην είμαστε ονειροπόλοι και θέλουμε να γίνουμε Φινλανδία, αλλά κάπου ενδιάμεσα δεν μπορούμε να πάμε;

Εμείς μόνοι μας, με ατομική ευθύνη, με διάβασμα και σωστό ψάξιμο στις ειδήσεις και στην ενημέρωση που επιλέγουμε.

Μόνο και μόνο για να μην επιλέγουμε τουλάχιστον σε τοπικό, περιφερειακό και τελικά σε κεντρικό επίπεδο τον κάθε “φελλό” και το κάθε “τίποτα” να διαφεντεύει το παρόν και το μέλλον, το δικό μας και των παιδιών μας. Και κυρίως για να σταματήσει το κέρδος των… “συμφερόντων” εις βάρος της περιουσίας της χώρας και των πολιτών της…

Εντάξει, εμείς… χαμένη γενιά μπορεί να είμαστε, τουλάχιστον ας κάνουμε, ακόμα και τώρα, λίγο καλύτερες επιλογές, για τα παιδιά μας.

Αφού με τις παλιότερες ή και πιο πρόσφατες επιλογές μας δεν αξιωθήκαμε να τους αφήσουμε ένα καλό εκπαιδευτικό σύστημα που θα τους διδάσκει πως να εντοπίζουν και τα fake news, τουλάχιστον ας φτιάξουμε λίγο τις επιλογές μας και όλα μετά ένα – ένα θα αρχίσουν σιγά – σιγά να διορθώνονται… μπορεί και όχι, αλλά σίγουρα μια προσπάθεια δεν θα βλάψει, έτσι δεν είναι;

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon