cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 19.04 2024

Ο εντυπωσιακός Κουλές πάνω από το Λουτρό Σφακίων

Εντυπωσιακός, παρά την εγκατάλειψη και την καταστροφή που έχει υποστεί, παραμένει πάνω σε ύψωμα στο Λουτρό Σφακίων ένας από τους πολλούς τουρκικούς κουλέδες που διαθέτει η Κρήτη

Ο εντυπωσιακός Κουλές πάνω από το Λουτρό Σφακίων

Φέρεται να κτίστηκε το 1868, εποχή που στα Σφακιά αλλά και σε άλλες περιοχές του νησιού αφθονούσαν τέτοια έργα εξαιτίας των επαναστάσεων των Κρητικών τις οποίες οι Οθωμανοί ήθελαν να καταστέλλουν άμεσα κι αυτό πίστευαν πως θα καταφέρουν ελέγχοντας τα περάσματα τους.

Ο συγκεκριμένος κουλές όμως έπαιζε κι ένα επιπλέον λόγο αφού μέσω αυτού, ενός μικρότερου στην Ανώπολη αλλά και πολυβολείου προστάτευαν το ασφαλές εκείνη την περίοδο λιμάνι των Σφακιών.

Ο κουλές του Λουτρού ήταν μεγάλος σε μέγεθος και διέθετε, ανατολικά και δυτικά,  δυο διώροφους πύργους  με σειρές τυφεκιοθυρίδων, αλλά και κτίρια για τη διαμονή των στρατιωτών, για την αποθήκευση στρατιωτικού υλικού και νερού.

Το κεντρικό κτίριο είναι ορθογώνιο, με ψηλούς τοίχους. Οι διαστάσεις του είναι 29Χ25 μέτρα και χωρίζεται σε δύο ορθογώνια διαμερίσματα.

Σε κοντινή απόσταση από τον κουλέ του Λουτρού βλέπουμε κυκλικό κτίσμα. Κάποιοι λένε πως ήταν πύργος επόπτευσης της θαλάσσιας περιοχής ενώ άλλοι κάνουν λόγο για ανεμόμυλο.

Σήμερα, δυστυχώς ο κουλές πάνω στο ύψωμα του Λουτρού παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης και καταρρέει σταδιακά αφού δεν έχουν γίνει έργα για την προστασία και την ανάδειξη του.

Παρότι βρίσκεται σε μια καθαρά τουριστική περιοχή που δέχεται ετησίως πάρα πολλούς ξένους φυσιολάτρες αλλά και έλληνες περιπατητές ουδείς ενδιαφέρθηκε να περισώσει ότι έχει απομείνει εκεί, ως ζωντανός μάρτυρας της ιστορίας του τόπου.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon