cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 03.05 2024

Διαδήλωση με άσπρες ομπρέλες για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Κρατούσαν άσπρες ομπρέλες με στόχο να δείξουν οι πολίτες την αλληλεγγύη τους για τους αιτούντες άσυλο και ιδιως για αυτούς που πολύ συχνά είναι μόνοι…

Διαδήλωση με άσπρες ομπρέλες για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Με την αφορμή του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Λυών της Γαλλίας μια πορεία για την ευαισθητοποίηση του κόσμου. Οι συμμετέχοντες κρατούσαν άσπρες ομπρέλες με στόχο να δείξουν οι πολίτες την αλληλεγγύη τους για τους αιτούντες άσυλο και ιδιως για αυτούς που πολύ συχνά είναι μόνοι όταν φτάνουν στην Ευρώπη.

Η επισφάλεια που βιώνουν οι αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη συνεχίστηκε τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τη Μη Κυβερνητική Οργανωση «Forum Réfugiés».

Ο γενικός διευθυντής της Ζαν Φρανσουά Πλοκίν αναφέρει:

«Χρησιμοποιούμε το σύμβολο της ομπρέλας, που είναι ένα πολύ απλό σύμβολο προστασίας, μια λευκή ομπρέλα, για να στείλουμε το μήνυμα ότι πρέπει να συνεχίσουμε να καλωσορίζουμε τους πρόσφυγες. Η Γαλλία δέχτηκε σε έναν χρόνο περίπου τόσους πρόσφυγες όσοι είναι οι αιτούντες άσυλο κάθε χρόνο, περίπου 100.000, συνεπώς θα έπρεπε να δεχθούμε τους διπλάσιους».

Για να αντιμετωπίσουν αυτή την αύξηση, οι εθελοντικές οργανώσεις στρέφονται όλο και περισσότερο σε νέες μορφές υποδοχής όπως η στέγαση μαζί με πολίτες. Είναι ένας ρόλος που η Οντίλ Λακουρ γνωρίζει καλά. Η ιδια λέει: «Δεχόμαστε αιτούντες άσυλο εδώ και 10 χρόνια, γιατί ήμασταν εξοργισμένοι που παρόλο που είχαν άδεια παραμονής, δεν στεγάζονταν, ήταν στους δρόμους».

Δυστυχώς, αυτό είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Ο Γιακούμπα, ο οποίος μόλις πριν από λίγες ημέρες απέκτησε το καθεστώς του πρόσφυγα, κατάφερε με δυσκολία να ξεφύγει από αυτή την επισφαλή κατάσταση. Ο ίδιος αναφέρει στο euronews:

«Όταν έφτασα, ήταν πολύ δύσκολο, κοιμόμουν στο Part-Dieu. Δεν είχα κανέναν. Έτσι με πήραν οικογένειες και μένω πλέον σε σπίτι».

Σύμφωνα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι αιτήσεις ασύλου στην Ευρώπη βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από την μεγάλη προσφυγική κρίση του 2016.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon