cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Σα 04.05 2024

Αίτημα για διεύρυνση της διαβούλευσης του Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Μίνωα

Την διεύρυνση της διαβούλευσης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Μίνωα Πεδιάδος, ζητά η Διοίκηση του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου – Στη Βουλή το αίτημα, από τον Χάρη Μαμουλάκη…

Αίτημα για διεύρυνση της διαβούλευσης του Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Μίνωα

Την ανάγκη διεύρυνσης της διαβούλευσης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, επισημαίνει με επιστολή του προς τους αρμόδιους φορείς, το Τμήματα Ανατολικής Κρήτης του ΤΕΕ.

Ο Δήμος Μίνωα Πεδιάδος, σε συνέχεια του καταστροφικού σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, είναι ο πρώτος δήμος που θα εκπονηθεί με τη νέα fast track διαδικασία η μελέτη του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Όπως παρουσιάστηκε το χρονοδιάγραμμα του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, αναμένεται να διαρκέσει μόλις 13 μήνες, με αφετηρία τον Αύγουστο του 2022 και οριστική παράδοση το Σεπτέμβριο του 2023 και έκδοση του ΠΔ έως το Νοέμβριο του 2023.

Σύμφωνα με το ΤΕΕ/ΤΑΚ, αυτό που εξαρχής παρατηρείται στο χρονοδιάγραμμα είναι η όντως πολύ σύντομη διεξαγωγή του. Επίσης η πρώτη και μοναδική διαβούλευση στο ΕΠΣ γίνεται επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) τον Ιούνιο του 2023 με διάρκεια ένα μήνα.

Αμέσως μετά είναι το στάδιο ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων και τον επόμενο μήνα τον Ιούλιο προχωράει σε γνωμοδότηση και έγκριση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ όπου το Σεπτέμβριο γίνεται η οριστική παραλαβή της μελέτης.

Το ΤΕΕ/ΤΑΚ εκφράζει τον την ανησυχία του ότι είναι πιθανόν, η διαβούλευση της ΣΜΠΕ του ΕΠΣ να είναι εν τέλει «προσχηματική» και το μόνο που να μπορέσει να αλλάξει να είναι λεπτομέρειες αλλά όχι να επέμβει σοβαρά.

«Σε ένα τόπο που έχει πληγεί τόσο πολύ και αποζητάει συνεχώς ένα σωστό πλάνο ανασυγκρότησης και υποδέχεται το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης όπως είναι το Αεροδρόμιο του Καστελίου,  χωρίς έναν συνολικό σχεδιασμό, κρίνουμε ότι η άποψη των πολιτών και των τοπικών φορέων πρέπει να ληφθεί από την αρχή, σοβαρά υπόψη», αναφέρεται στην επιστολή.

Όπως σημειώνει το ΤΕΕ/ΤΑΚ, «ένα σύγχρονο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο θα μελετηθεί από κορυφαίους μελετητές και ελπίζουμε ότι έχει γίνει η καλύτερη δυνατή επιλογή από την πολιτεία. Σε ένα σύγχρονο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο όμως πρέπει να γίνει διαβούλευση, να ληφθούν υπόψη εξαρχής οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στον τόπο, οι ιδιαίτερες επιδιώξεις αυτού του τόπου, η άποψη των πολιτών και των φορέων».

Τέλος το ΤΕΕ/ΤΑΚ επισημαίνει ότι είναι απαραίτητο πριν την ολοκλήρωση της κύριας μελέτης, οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς να συμμετάσχουν στην διαβούλευση, με διεύρυνση του χρονοδιαγράμματος διαβούλευσης και της ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων, ώστε να μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις.

Στην Βουλή

Την ανάγκη διεύρυνσης της διαβούλευσης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας αναδεικνύει με την κατάθεση επιστολής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή των βουλευτών Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκου Ηγουμενίδη και Λασιθίου Μανώλη Θραψανιώτη.

Οι βουλευτές ζητούν απαντήσεις από τον αρμόδιο υπουργό σχετικά με το εάν θα ικανοποιήσει το αίτημα του ΤΕΕ/ΤΑΚ.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon