cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 26.04 2024

Καταλάβατε τώρα γιατί ξεκινάτε λάθος τη συζήτηση για το τρένο;

Μην χαντακώνετε τη μεγάλη συζήτηση για την αλλαγή του τρόπου μετακίνησης στην Κρήτη κάνοντας το λάθος να πέσετε στην “παγίδα” του νέου αεροδρομίου!!! Η αρχή πάντως για τρένο στην Κρήτη έγινε…

Καταλάβατε τώρα γιατί ξεκινάτε λάθος τη συζήτηση για το τρένο;

Ενδιαφέρουσα ήταν η ημερίδα που οργάνωσε στο Ηράκλειο ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης για τα μέσα σταθερής τροχιάς στην Κρήτη. Παρά τα προβλήματά της, ήταν η πρώτη, οργανωμένη και δημόσια εκδήλωση που έθεσε επισήμως το θέμα του τρένου για την Κρήτη. Και αυτή και μόνο η διάσταση αρκεί ώστε στο μέλλον (και ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων) να χαρακτηριστεί η συγκεκριμένη ημερίδα ακόμα και… «ιστορική».  

Σε προηγούμενο σημείωμα έγραφα για το τεράστιο λάθος που κάνουν οι διοργανωτές να εκκινούν τη συζήτηση για το τρένο στην Κρήτη από το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι. Αρκετοί ομιλητές έπεσαν σε αυτή την παγίδα, ακόμα και ο πρώην δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας που ήταν από τους πρώτους, στα δικά μας χρόνια, που μίλησε ανοιχτά για την ανάγκη σύνδεσης πόλεων και χιλιάδων ανθρώπων, καταρχάς του Ηρακλείου με το Ρέθυμνο και τα Χανιά, πάνω στον άξονα “Ανατολή – Δύση” του νησιού.

Ωστόσο, ελπίζω από την ημερίδα να έγιναν σοφότεροι καταρχάς οι ίδιοι οι διοργανωτές της. Ελπίζω να άκουσαν τον ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ Θάνο Βλαστό (συγκοινωνιολόγος και πολεοδόμος) που με «φλογερό» λόγο, τούς είπε περίπου: Ξεχάστε τη σύνδεση με το Καστέλλι, ανοίξτε τον ορίζοντά σας και σχεδιάστε τρένο για όλο το νησί, με συνδυασμένες μεταφορές παντού (ναι, και με τα αεροδρόμια και τα λιμάνια προφανώς) αλλά συνολικό σχέδιο χωρίς φόβο και με θάρρος. Αυτό είναι το μέλλον, αυτή θα είναι μια Κρήτη του 2050 σε μια Ευρώπη που ήδη αρχίζει να εγκαταλείπει το αυτοκίνητο. (Μεταφέρω από μνήμης, φαντάζομαι θα υπάρξουν σύντομα και τα ακριβή πρακτικά).

Ακόμα όμως πιο σαφής (και για όσους κατάλαβαν  απορριπτικός ως προς το τρένο στο Καστέλλι) ήταν ο γ.γ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης. Μόλις στην τελευταία διαφάνεια της εκτενούς παρουσίασής του αναφέρθηκε στη σύνδεση με το αεροδρόμιο λέγοντας:

Σε ό,τι αφορά τη σύνδεση με το Καστέλλι θα χρειαστεί να κάνουμε μια «μελέτη βιωσιμότητας» για να δούμε αν θα είναι οικονομικά συμφέρουσα η πρόταση αυτή. Μας ενημέρωσε μάλιστα, πως ακόμα και στο αεροδρόμιο της Αθήνας, που έχει τεράστιο αριθμό επιβατών, το τρένο δεν φαίνεται να το προτιμούν αρκετοί και άρα ακόμα και εκεί δεν είναι βιώσιμο…

Κρατήθηκα είναι η αλήθεια, και για να μην γελάσω αλλά κυρίως για να μην παρέμβω και διακόψω την ομιλία που ήταν σε εξέλιξη μέσω τηλεδιάσκεψης.  

Ποια μελέτη βιωσιμότητας ειδικά για το τρένο κύριε γενικέ μου; Εδώ δεν υπάρχει μελέτη βιωσιμότητας για το ίδιο το νέο αεροδρόμιο.

Ρώτησα στο διάλειμμα και τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας Μανώλη Φραγκάκη, ο οποίος φυσικά είχε έρθει για να μιλήσει αποκλειστικά και μόνο για αυτή ακριβώς τη σύνδεση (τρένου – αεροδρομίου):  

– «Εσείς δήμαρχε έχετε δει καμιά μελέτη βιωσιμότητας για το αεροδρόμιο»;
– «Όχι , ποτέ» μου απάντησε

Καταλάβατε;

Κυρίως εσείς, κύριοι του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης, καταλάβατε;

Στην καλύτερη περίπτωση μιλάτε για ένα μη βιώσιμο τρένο, που θα συνδέει ένα μη βιώσιμο αεροδρόμιο. Και κυρίως χαντακώνετε τη μεγάλη συζήτηση για την αλλαγή του τρόπου μετακίνησης στην Κρήτη, όπως σας την ανέπτυξε και ο σεβάσμιος καθηγητής Βλαστός.

Παρόλα αυτά έστω και κουτσά, η αρχή έγινε. Και αυτό είναι καλό.  

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon