cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Κυ 05.05 2024

Τοποθετήσεις βουλευτών της Κρήτης στη Βουλή για το νερό

Την αντίθεσή τους στην πρόθεση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει το νερό, εξέφρασαν με τοποθετήσεις τους στη Βουλή, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ Κρήτης…

Τοποθετήσεις βουλευτών της Κρήτης στη Βουλή για το νερό

Αναδεικνύοντας ένα προς ένα τα προβληματικά σημεία του νομοσχεδίου της κυβέρνησης που ανοίγει τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση του νερού και της διαχείρισης των αποβλήτων, πραγματοποιήθηκε η ομιλία του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο Χάρης Μαμουλάκης ξεκίνησε επισημαίνοντας τον κυβερνητικό διασυρμό από την ιδιότυπη «αποχή» των βουλευτών της ΝΔ, με δεδομένο ότι μόλις 1 στους 8 θα είναι παρόντες και θα μιλούσαν για το νομοσχέδιο.

Στη συνέχεια αποδόμησε το κυβερνητικό αφήγημα επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη ολοκληρώνει το έργο της ως εχθρός της Τοπικής Αυτοδιοίκηση, ως εχθρός της πράσινης μετάβασης, ως εχθρός της ενεργειακής δημοκρατίας και ως εχθρός του περιβάλλοντος». 

Μιλώντας για τον πυρήνα του νομοσχεδίου και τη δημιουργία «αγοράς» για το νερό, τα υγρά και στερεά απόβλητα, μέσα από τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Επίσης υπενθύμισε τις αποφάσεις του ΣτΕ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΔΑΘ, καθώς και τις επιτυχείς διαπραγματεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ανέστειλαν εκείνους τους σχεδιασμούς και οδήγησαν στη δημιουργία της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων.

Έκρουσε παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου, ότι με αυτό το νομοσχέδιο, πλήθος ΔΕΥΑ οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία, σε συγχωνεύσεις και αυξήσεις των τιμολογίων τους, κάτι που θα συμβεί και με τα υγρά και στερεά απόβλητα.

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση του νερού και για την εμμονή της στη διατήρηση του «επιτελικού» κράτους άσκησε από το βήμα της Ολομέλειας ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου Περιβάλλοντος ο βουλευτής καταφέρθηκε ενάντια στη σύσταση μιας νέας ανεξάρτητης «Ρυθμιστικής Αρχής»:

«Ο σχεδιασμός, η εποπτεία της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, αλλά και η εποπτεία των παρόχων υπηρεσιών ύδατος είναι ευθύνη της πολιτείας», τόνισε ο βουλευτής.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Νίκος Ηγουμενίδης ανέφερε: «Αυτή η νέα Ρυθμιστική Αρχή που θέλετε να θεσμοθετήσετε θα αξιοποιεί οικονομικούς δείκτες ποιότητας και αποτελεσματικότητας; Με βάση τους οικονομικούς δείκτες που θα αξιοποιεί, ποιό ακριβώς πρόβλημα θα λύσει για τη βιωσιμότητα οποιασδήποτε ΔΕΥΑ;».

«Για εμάς, για την Αριστερά, για τον προοδευτικό κόσμο τα δημόσια κοινωνικά αγαθά -το λέει και το όνομά τους άλλωστε- είναι αγαθά για τα οποία η υποχρέωση της κεντρικής πολιτείας είναι να παρεμβαίνει έτσι ώστε να εξασφαλίζει την ισότιμη καθολική πρόσβαση του συνόλου των πολιτών και όχι για να εξασφαλίζει το μέγιστο κέρδος από την εμπορευματοποίησή τους», είπε ο Νίκος Ηγουμενίδης.

Συνολικά για τις ΔΕΥΑ ο βουλευτής σημείωσε ότι «όλες οι ΔΕΥΑ χρειάζονται προσωπικό, χρειάζονται αντιμετώπιση των συσσωρευμένων οικονομικών προβλημάτων και χρειάζονται αντιμετώπιση ειδικά τώρα λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, λόγω των τελευταίων οικονομικών προβλημάτων, ακριβώς για να μην μετακυλιστεί όλο αυτό το κόστος στον κόσμο».

Στην τοποθέτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός είπε ότι με το υπό συζήτηση σήμερα νομοσχέδιο, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) χάνουν τον συνταγματικά κατοχυρωμένο κοινωνικό τους ρόλο  στη διαχείριση του νερού, ενός δημόσιου αγαθού που οι ΔΕΥΑ οφείλουν να παρέχουν με όρους καθολικότητας, ποιότητας και προσιτής τιμής. 

Όπως τόνισε ο κ. Ξανθός, με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη ιδιωτικής κερδοσκοπικής δραστηριότητας στον τομέα αυτό, γεγονός  που θα οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια και σε σοβαρή επιβάρυνση των δημοτών, των αγροτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, αντί για διασφάλιση της βιωσιμότητας των ΔΕΥΑ που σήμερα κινδυνεύουν με χρεωκοπία λόγω της έκρηξης του ενεργειακού κόστους (2,5-3 φορές παραπάνω), η κυβέρνηση εντάσσει τις ΔΕΥΑ στην εποπτεία μιας  νέας Αρχής, μιας  νέας ΡΑΕ, που στην πρόσφατη ενεργειακή κρίση απέτυχε παντελώς να ελέγξει την αγορά και να περιορίσει την κερδοσκοπία των  παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως είπε ο κ. Ξανθός, «όλα δείχνουν κυβερνητική μεθόδευση για τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση του νερού, η οποία έχει αποδειχθεί από τη διεθνή εμπειρία (Αγγλία) ότι ούτε βελτιώνει τις υποδομές, ούτε διασφαλίζει την ποιότητα του νερού, ούτε ρίχνει τις τιμές».

«Η κυβέρνηση, με αδίστακτο τρόπο κι ενώ έχει προηγηθεί το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, ως αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης των μεταφορών που βάζει την ανθρώπινη ζωή στο ζύγι κόστους – οφέλους, τώρα φέρνει το σχέδιο νόμου για την ιδιωτικοποίηση του νερού, αποδεικνύοντας την κυνικότητα με την οποία προωθεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των εργατικών – λαϊκών αναγκών».

Αυτό επισήμανε ξεκινώντας την ομιλία του ο Μανώλης Συντυχάκης βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται το σχέδιο νόμου του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Σημείωσε, πως το έδαφος για το σημερινό νομοσχέδιο έχει στρωθεί από τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία 60 του 2000 που έχει ψηφιστεί από όλα τα κόμματα ενώ οι νόμοι που έχουν θεσμοθετηθεί από όλες τις κυβερνήσεις, συντείνουν στην υπέρογκη αύξηση τις τιμής του νερού για τα λαϊκά νοικοκυριά αλλά και τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, στο όνομα της εξοικονόμησης νερού. 

«Το νερό από κοινωνικό αγαθό μετατρέπεται σε εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους ενώ οι πάροχοι νερού θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Κατήγγειλε την υποκρισία ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που σήμερα εμφανίζονται ως υπερασπιστές του νερού ως κοινωνικού αγαθού, όταν από κοινού και βήμα – βήμα προώθησαν την ιδιωτικοποίησή του ενσωματώνοντας τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Σημείωσε ότι με τις προτάσεις για επανακρατικοποίηση τον παρόχων νερού, θέλουν να θολώσουν τα νερά, αφού στον καπιταλισμό, είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές οι εταιρείες λειτουργούν με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος και όχι την κάλυψη των λαϊκών αναγκών ενώ σε όλες τις περιπτώσεις των επανακρατικοποιήσεων, το κόστος μεταφέρεται στον λαό. 

Υπενθύμισε ότι ενώ τώρα αυτά τα κόμματα εμφανίζονται υποστηρικτές των αγώνων των εργαζομένων των ΔΕΥΑ, την ίδια ώρα αποδέχονται την επιχειρηματική δράση, έχουν βάλει το χέρι τους» για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon