cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 25.04 2024

Χαλάρωση των μέτρων κατά κορονοϊού στην Ελλάδα

Η πανδημία στην Ελλάδα τελείωσε από την 1η Μαΐου μιας και η χώρα μας αναστέλλει μέχρι τουλάχιστον την 31η Αυγούστου τη συντριπτική πλειονότητα των υγειονομικών περιορισμών…

Χαλάρωση των μέτρων κατά κορονοϊού στην Ελλάδα

Πατώντας στην πτωτική πορεία των αριθμών σε θανάτους και διασωληνώσεις, αλλά και στο ότι αφ’ ενός είναι μεγάλο το ποσοστό όσων έχουν εμβολιαστεί πλήρως και όσων έχουν νοσήσει και αφ’ ετέρου ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων νοσούν το περνούν ελαφρά, η Ελλάδα χαλαρώνει τα μέτρα, ελπίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί να τα αυστηροποιήσει εκ νέου.

Έτσι από την 1η Μαΐου χώροι εστίασης και εμπορικά καταστήματα δεν θα ζητούν επίδειξη πιστοποιητικών νόσησης ή εμβολιασμού, ενώ η χωρητικότητα επανέρχεται στο 100%.

Με εξαίρεση τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν μόνο ένα rapid test την εβδομάδα από δύο που ίσχυε μέχρι την 30ή Απριλίου.

Αντίστοιχα και στα σχολεία, οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν ένα rapid την εβδομάδα, παρ’ όλα αυτά υποχρεούνται να φορούν μάσκα τόσο μέσα στις αίθουσες όσο και στο προαύλιο, όπως και οι μαθητές που όμως πλέον δεν θα ελέγχονται, παρά μόνο αν νοσήσει κάποιος συμμαθητής τους.

Βήμα προς την κανονικότητα αποτελεί επίσης η επαναφορά των διά ζώσης επισκεπτηρίων στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Η εστίαση χωρίς περιορισμούς αλλά με… “πανδημία ακρίβειας”

Ακόμη όμως κι αν η χαλάρωση των μέτρων δείχνει προς την κατεύθυνση της αποδρομής της πανδημίας, οι επαγγελματίες της εστίασης λένε ότι με τα υφιστάμενα οικονομικά δεδομένα, η αναστολή των πιστοποιητικών εμβολιασμού δεν αρκεί για να αναζωπυρώσει τον κλάδο.

Κύκλοι από τον χώρο της εστίασης αναφέρουν πως ναι μεν με την κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού λήγει ένας άτυπος “ρατσισμός” απέναντι στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, οπότε οι εν δυνάμει πελάτες μπορεί να είναι περισσότεροι, αλλά από την άλλη υπάρχει και η… “πανδημία ακρίβειας” εξαιτίας της οποίας οι επιχειρήσεις είναι δύσκολο να λειτουργήσουν με τρόπο βιώσιμο με τόσο ανεβασμένα όλα τα κόστη λειτουργίας.

Όλα δείχνουν πάντως πως αυτή η χαλάρωση των μέτρων ουσιαστικά γίνεται για να διευκολυνθεί η τουριστική κίνηση. Έτσι λοιπόν πλέον από την Πρωτομαγιά δεν απαιτείται κανένα πιστοποιητικό σχετικό με τον κορονοϊό, προκειμένου ένας ταξιδιώτης να έρθει στην Ελλάδα. Η μόνη υποχρέωση είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας σε κλειστούς χώρους, μέτρο που – με συγκεκριμένες εξαιρέσεις – αναμένεται να ανασταλεί από την πρώτη ημέρα του Ιουνίου.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon