cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πα 26.04 2024

Τα κρεμαστάρια των παλιών βοσκών

Σίγουρα αν κάποιος δε γνωρίζει από κοπάδια και κτηνοτροφία βλέποντας τις συγκεκριμένες κατασκευές δύσκολα μπορεί να κατανοήσει η χρήση τους…

Τα κρεμαστάρια των παλιών βοσκών

Οι βοσκοί όμως της Κρήτης τις ξέρουν καλά αφού αυτοί τις εμπνεύστηκαν και τις χρησιμοποιούσαν παλαιότερα, αν και ίσως κάποιοι ρομαντικοί να τις αξιοποιούν ακόμα.

Πρόκειται για αυτοσχέδια κρεμαστάρια πάνω στα οποία στηρίζουν τη μέση τους όταν αρμέγουν τα ζώα κι έτσι η διαδικασία γίνεται πιο ξεκούραστα. Ειδικά οι μεγάλοι σε ηλικία βοσκοί είναι δύσκολο να βρίσκονται για ώρα σκυφτοί μπροστά από τις κατσίκες ή τα πρόβατα τους οπότε με αυτή την κατασκευή το άρμεγμα διευκολύνεται σημαντικά.

Μάθαμε μάλιστα πως ο πρώτος που σκαρφίστηκε να φτιάξει κρεμαστάρια τέτοιους είδους ήταν ένα ηλικιωμένος από το Μελιδοχώρι ενώ στη συνέχεια βρήκε μιμητές παντού στην Κρήτη.

Δεν μπορούσε ο συγκεκριμένος βοσκός να είναι σκυφτός στο άρμεγμα κι έτσι εμπνεύστηκε μια κατασκευή πάνω στην οποία ξάπλωνε μπρούμυτα κι έτσι δεν έπεφτε βάρος στη μέση του ενώ υποστήριζε όλο το σώμα του όταν τα ζώα ήταν ατσούμπαλα και  τραβούσαν από δω κι από εκεί.

Το μαξιλάρι στα πρώτα κρεμαστάρια ήταν από νάιλον τσουβάλια ενώ στη συνέχεια το υλικό τους άλλαξε για να είναι πιο μαλακό, όπως αυτό των φωτογραφιών μας σε χωριό της Μεσαράς.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon