cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Τε 08.05 2024

Ηράκλειο: Διαμαρτυρία υγειονομικών για τη μονιμοποίηση συμβασιούχων

Στάση εργασίας και κινητοποίηση στην 7η ΥΠΕ Κρήτης, πραγματοποιήσαν υγειονομικοί της Κρήτης, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ειδικά σε μια περίοδο με σοβαρή υποστελέχωση…

Ηράκλειο: Διαμαρτυρία υγειονομικών για τη μονιμοποίηση συμβασιούχων

Στην πεντάωρη πανελλαδική στάση εργασίας με φόντο τα σοβαρά προβλήματα στη δημόσια υγεία, διεκδικώντας την μονιμοποίηση χιλιάδων υγειονομικών συμβασιούχων, συμμετείχαν σήμερα οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων της Κρήτης.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε έξω από την 7η ΥΠΕ Κρήτης ενώ στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας βρίσκονται, τόσο οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό στα νοσοκομεία, όσο και η μονιμοποίηση των συμβασιούχων οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ειδικά σε μια περίοδο με σοβαρή υποστελέχωση.

Οι υγειονομικοί της Κρήτης απαίτησαν την παράταση όλων των συμβασιούχων στις δημόσιες μονάδες υγείας για ένα τουλάχιστον έτος και με νομοθετική ρύθμιση να μονιμοποιηθούν με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα.

Πρόκειται για συμβάσεις επικουρικών, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, «τριμηνιτών» επικουρικών που είχαν προσληφθεί κατά εφαρμογή του άρθρου 50 του Ν. 4825/2021, ειδικευόμενων νοσηλευτών, μέσω προγραμμάτων της ΔΥΠΑ «4.000 στην Υγεία» και προγράμματος για μακροχρόνια ανέργους, μέσω ΕΟΔΥ.

Όπως επισημαίνουν οι υγειονομικοί, οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι εργάζονται με κουτσουρεμένα δικαιώματα σε σύγκριση με τους μόνιμους, έχουν ωστόσο αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις δημόσιες μονάδες υγείας, αναπληρώνοντας σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που τέθηκε σε διαβούλευση και περιορίζει την παράταση των συμβάσεων χιλιάδων συναδέλφων σε 3 μήνες (για εργαζόμενους με ΣΟΧ, επικουρικούς και ειδικευόμενους νοσηλευτές) ή 6 μήνες (επικουρικούς όλων των ειδικοτήτων). 

Ταυτόχρονα, παραμένει η άρνηση του υπουργείου Εργασίας και της ΔΥΠΑ για παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων του προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων καθώς και η αδικία σε βάρος των εργαζομένων του Προγράμματος «4.000 στην Υγεία» με τη μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών για μισθολογική εξέλιξη, τη μη καταβολή επιδομάτων παραμεθορίου καθώς και μη εφαρμογή των αυξήσεων που προβλέπονται για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

 

Ακούστε μας live στο 

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon