cretanews.gr
+18
°
C
Μεγ.:+18
Ελάχ.:+13
Πεμ
Παρ
Σαβ
Κυρ
Πε 25.04 2024

Μειώσεις φόρων ή lockdown για τα οχήματα;

Τα δεδομένα «μιλούν» από μόνα τους. Ακόμα κι αν ποτέ δεν είχε πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων το ζήτημα μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμου, τώρα θα πρέπει να τεθεί. Δύσκολο;

Μειώσεις φόρων ή lockdown για τα οχήματα;

Αρχίζουμε από τα βασικά: Η τιμή του πετρελαίου έχει ξεπεράσει τα 130 δολάρια το βαρέλι. Και το εμπάργκο ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας στη Ρωσία αναφορικά με τα καύσιμα δεν προμηνύουν κάποιες άμεσες αλλαγές προς το καλύτερο.

Στην Ελλάδα, το πετρέλαιο κίνησης έχει ξεπεράσει το 1.80, η απλή αμόλυβδη βενζίνη το 2.10, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης αποτελεί αγαθό για ελάχιστους.

Η κυβέρνηση επιβάλει Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα οριζόντια 70 λεπτά ανά λίτρο. Κι επιπλέον «καπέλο» Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, ο οποίος αναγκαστικά επιβάλλεται σε κάθε προϊόν.

Αυτοί οι φόροι κατατάσσουν την Ελλάδα στην τέταρτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ύψος φόρων στα καύσιμα, μετά την Ολλανδία, τη Φινλανδία και την Ιταλία. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα είναι η 14η χώρα σε κατά κεφαλήν εισόδημα, μεταξύ όλων των χωρών της Ευρώπης.

Τα δεδομένα «μιλούν» από μόνα τους. Ακόμα κι αν ποτέ δεν είχε πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων το ζήτημα μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμου, τώρα θα πρέπει να τεθεί. Δύσκολο;

Ας πούμε ότι είναι δύσκολο και κανένας Υπουργός δεν μπορεί να το πράξει. Δεν είναι όμως άραγε ευκολότερο, να μειωθεί ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στα καύσιμα; Η κυβέρνηση, όσα κέρδη έβγαζε πριν από τον Ειδικό Φόρο, τόσα βγάζει και τώρα. Δεν βγάζει τα ίδια κέρδη ωστόσο με απλή αμόλυβδη στο 1.40 και απλή αμόλυβδη στο 2.10, όταν εισπράττει τον ΦΠΑ σε ποσοστό επί τοις εκατό;

Θα προχωρήσει άραγε σε τέτοιες παρεμβάσεις το Υπουργείο; Όχι! Γιατί; Γιατί δεν υπάρχει θέληση, ούτε και τόλμη. Τι διακινεί ωστόσο πως επεξεργάζεται; Ένα έκτακτο σχέδιο!

Το οποίο δεν περιλαμβάνει μειώσεις στις τιμές, αλλά μειώσεις στις… μετακινήσεις! Κάτι σαν «λοκντάουν» για τα αυτοκίνητα δηλαδή. Πόσο πιο έξυπνη προσέγγιση; Το αυτοκίνητο χρειάζεται καύσιμο. Το καύσιμο είναι ακριβό. Δεν μετακινείς το αυτοκίνητο! Εμπνευσμένο σχέδιο!

Κι αν σε σχέση με τους πολίτες, ενδεχομένως μπορούσε να βρει κανείς «κομματικός» έστω μια μικρή χαραμάδα λογικής, σε σχέση με τους επαγγελματίες, αυτό είναι αδύνατο. Αν μειωθούν όλες οι μετακινήσεις, θα μειωθούν και οι επαγγελματικές μετακινήσεις. Θα μειωθεί δηλαδή η διακίνηση προϊόντων και ταυτόχρονα θα μειωθούν παραγωγικότητα και παραγωγή.

Ή δεν έμαθα Πολιτική Οικονομία σε κανένα Λύκειο και κανένα Πανεπιστήμιο, ή αυτό που συμβαίνει είναι όλο λάθος. Ελπίζω να μην τα … έπαιρνα τα γράμματα.

Ακολουθήστε το CretaNews στα social media:

Διαβάστε Ακόμα / Σχετικά Άρθρα

Trending tag icon